Vremenska prognoza

sreda, 11 oktobar 2017 14:17

Gradiški ratari siju veće količine ozimih žitarica

Kako bi obezbijedili dovoljno hrane za stoku, gradiški poljoprivrednici ove jeseni zasijaće više pšenice, zobi, ječma i drugih žitarica.

Gradiški ratari siju veće količine ozimih žitarica

Suša je na mnogim parcelama oštetila kukuruz, te su prinosi značajno umanjeni. Potvrđuju to podaci opštinskog Odjeljenja za privredu i poljoprivredu, koji kažu da je na području Gradiške kukuruzom bilo zasijano oko 12 000 hektara, a prinosi kod ratara kretali su se od 150 do 1200 kg po hektaru.

Božo Drinić, ratar iz sela Greda, započeo je sa jesenjom sjetvom. Ukupno će zasijati nešto više od 20 dunuma, a žitarice koristi isključivo za prehranu ovaca.

„Sijem sedam dunuma ječma, 10 zobi i oko 5 dunuma pšenice. Nadam se da će to biti dovoljno za stoku, jer su prinosi kukuruza upola manji nego ranije. Prošle godine sam imao oko tonu, a ove godine 500 kg“, žali se Drinić.

Rodom kukuruza razočaran je i Milan Subotić. Starac koji gazi osmu deceniju života kaže da odavno ne pamti lošiju godinu za poljoprivredu. Sa berbom kukuruza je završio, te je zemljište pripremio za jesenju sjetvu. Za razliku od prethodnih, ove godine zasijaće veće količine pšenice, kako bi prehranio svinje.

„Pripremio sam 15 dunuma pšenice, koju ću zasijati. Bio je slab rod kukuruza, negdje sam imao samo 250 kg po hektaru“, ističe Subotić.

Na području opštine Gradiška u jesenjoj sjetvi različitim kulturama biće zasijano oko 6,5 hiljada hektara zemljišta, ističu u opštinskom Odjeljenju za privredu i poljoprivredu.

„Pšenica će biti zasijana na 4500 hektara, ječam na 1500, a tritikale i zob na po 500 hektara. Vremenske prilike pogoduju sjetvi. Zbog posljedica suše, očekujemo veće količine žitarica nego prethodnih godina“, istakao je Branko Stojnić, načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu opštine Gradiška.

Vlada RS posebnim mjerama podržaće poljoprivrednike u zasnivanju novog proizvodnog ciklusa, između ostalog i dodatnim količinama regresiranog dizel goriva. Registrovani poljoprivredni proizvođači regresirano dizel gorivo mogu kupiti po maloprodajnoj cijeni umanjenoj za iznos regresa od 0, 60 KM po litru.

„Podjela goriva je već počela. Potvrdu o preuzimanju regresiranog dizel goriva poljoprivrednici mogu uzeti u mjesnim kancelarijama u Novoj Topoli i Gornjim Podgradcima, ili u prostorijama Opštine, na šalteru broj osam“, rekao je Stojnić.

Gradiški ratari kažu da im regresirano dizel gorivo dobro dođe da bar malo umanje i onako prevelike troškove, koji poljoprivrednu proizvodnju čine sve manje isplativom. Nadaju se da će bar ozimi usjevi dati dobre prinose, kako ne bi morali smanjivati stočni fond.

Info+ kablovski kanal