Vremenska prognoza

petak, 12 maj 2017 17:01

Garantni fond RS predstavio programe podrške gradiškim privrednicima

Garantni fond RS i Odjeljenje za privredu i poljoprivredu opštine Gradiška organizovali su sastanak sa privrednicima na temu „Podrška razvoju privrede i poljoprivrede na području opštine Gradiška“.

Garantni fond RS predstavio programe podrške gradiškim privrednicima

Na sastanku su predstavljeni: poslovanje Garantnog fonda i smjernice za upostavljanje poslovne saradnje sa potencijalnim korisnicima garancija, garantno kreditna linija Komercijalne banke u Banjaluci i Garantnog fonda, te program podrške razvoju preduzetništva u opštini Gradiška za tekuću godinu.

Direktor Garantnog fonda RS Radivoje Krčmar istakao je da ova institucija djeluje s ciljem davanja podrške razvoju malih i srednjih preduzeća iz oblasti industrije, poljoprivrede, turizma i ugostiteljstva, po pitanju pristupa finansijskim sredstvima kod banaka i drugih finansijskih organizacija.

„Institucija dijeli rizik zajedno sa bankama da bi firme koje imaju projekte lakše dobile novac. Kapital fonda je 30 miliona KM, a možemo davati garancije u iznosu od 90 miliona. Ako postoji dobra poslovna ideja, mi smo tu da podržimo privrednika i damo garancije bankama, koje iznose do polovine kredita, kako bi privrednici mogli da realizuju svoj projekat“, pojasnio je Krčmar.

Predstavnici fonda i lokalne vlasti u Gradišci ovom prilikom potpisali su Protokol o tehničkoj saradnji. Protokolom su definisani načini na koje će Garantni fond podržavati razvojne projekte na području Gradiške, naglasio je Krčmar.

„Do sada smo firmama sa područja Gradiške izdali garancije u vrijednosti od 4 miliona maraka. Ovo je razvijena opština, koja ima dosta dobrih privrednika i sa nekima od njih imamo protokole o saradnji“, rekao je Krčmar.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić istakao je da će, uz saradnju sa Garantnim fondom, gradiški privrednici moći lakše pristupiti poslovnim bankama, prilikom podizanja kredita, koji su im neophodni za unaprijeđenje proizvodnje.

„Ovo je posebno korisno za male poljoprivredne proizvođače, kojima trebaju krediti za pokretanje ili dalje razvijanje proizvodnje. Uz pomoć linija Garantnog fonda privrednici će imati dosta olakšica. Opština Gradiška je u budžetu za ovu godinu izdvojila 50 000 maraka za subvencije kamata za poljoprivredne kredite, a 250 000 KM namijenjeno je za razvoj preduzetništva na području opštine“, naglasio je Adžić. 

Prisustvujući sastanku, privrednici su se informisali o prilikama za partnerstvo i finansiranje sopstvenih projekata, te predlagali mjere za poboljšanje poslovnog okruženja i konkurentnosti privrede i poljoprivrede na području Gradiške.

Porodica Nataše Trninić iz Nove Topole pčelarstvom se bavi već 20 godina. Proizvodnju finansiraju uglavnom iz vlastitih sredstava. U narednom periodu cilj im je proširenje proizvodnih kapaciteta, za šta bi im, kažu, dobro došla dodatna sredstava. 

„Želimo da proširimo proizvodnju i izvozimo naše proizvode na inostrano tržište, a to iziskuje značajna ulaganja“, kazala je Trninićeva.

Garantni fond RS u proteklom periodu potpisao je protokole o saradnji i sa mnogim drugim opštinama i gradovima u RS.

Info+ kablovski kanal