Vremenska prognoza

utorak, 25 oktobar 2016 15:19

Falsifikovani med sve češći na tržištu

Na tržištu se posljednjih godina sve češće može pronaći falsifikovani med, napravljen od vještačkih sastojaka. Osim što je nekvalitetan za zdravlje ljudi, pojava lažnog meda naštetila je pčelarima.

Falsifikovani med sve češći na tržištu

Kažu da potrošači imaju sve manje povjerenja da li je med pravi ili nije.

„Zbog falsifikovanog meda smanjena nam je mogućnost prodaje, a gubici su veliki“, kaže pčelar Predrag Trninić.

Postoje brojne metode kako utvrditi da li je med pravi ili falisfikovani, poput svojstva kristalizacije, koju ima samo pravi med. Takođe, falsifikovani med je često jeftiniji od domaćeg.

Međutim, u posljednje vrijeme tehnike falsifikovanja su dodatno usavršene, ističu stručnjaci, te je sve teže prepoznati lažni med.

„Oni koji se bave ovakvim radnjama su dosta unaprijedili proizvodnju, zbog čega je jako teško, čak i u laboratorijama, otkriti falsifikovani proizvod“, kaže doc. dr Goran Mirjanić, sa Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci.

Kako biste bili sigurni da je med kvalitetan i prirodan, kupujte ga na provjerenim mjestima, savjetuje Mirjanić.

„To su, na prvom mjestu, kućni prag pčelara. Zatim tu su i prodavnice zdrave hrane i specijalizovane prodavnice pčelinjih proizvoda. S druge strane, med ne bi trebalo kupovati na parkingu, pored puta, bez deklaracije i etikete, kao ni od nepoznatog čovjeka“, istakao je Mirjanić.

Najbolji način za borbu protiv lažnog meda je, naglašava Mirjanić, kroz promociju domaće proizvodnje. Opština Gradiška posjeduje velike potencijale kada je u pitanju pčelarska proizvodnja, ističe, a i veliki je broj obučenih pčelara, koji prodaju kvalitetne domaće proizvode.

 

 

 

Info+ kablovski kanal