Vremenska prognoza

sreda, 18 oktobar 2017 18:26

Dobri prinosi i kvalitet kupusa u Bereku

Dobrim rodom kupusa ove godine može se pohvaliti porodica Stanišljević iz gradiškog sela Berek.

Dobri prinosi i kvalitet kupusa u Bereku

Svakodnevnim zalijevanjem spasili su povrće od velike suše. Mirjana Stanišljević priča da na površini od 10 dunuma zemljišta, sa suprugom Dejanom, tokom cijele godine gaji kupus, a prinosom i kvalitetom su veoma zadovoljni. Od sorti gaje većinom hibrid, koji se pokazao boljim od poznatog „Varaždinca“.

„Gajimo hibridnu sortu već dvije godine. To je polu-bijeli kupus, čiji su prinosi odlični. Zadovoljni smo i mi i kupci. Vreća ovog kupusa je 5 KM,  a Varaždinac je 6 maraka. Meni, kao domaćici, se više sviđa hibridni jer je puno bolji za sarmu“, rekla je Mirjana.

Kupus „Varaždinac“ u posljednjih par godina imao je jako loše prinose i kvalitet, te mnogi povrtari odustaju od ove sorte, priča Mirjana. Dodaje da je hibrid jednak po ukusu, ali ga karakterišu čvršće glavice, zbog čega je proces kiseljenja dugotrajniji.

Osim kupusa, Stanišljevići proizvode i druge vrste povrća, koje prodaju na Zelenoj pijaci u Gradišci. Prinosi, ali i prodaja, su, kažu, dosta dobri.

„Uzimamo kvalitetna sjemena povrća, imamo sistem za navodnjavanje, pa smo imali dobru godinu. Ipak, plastenička proizvodnja se puno više isplati, jer je povrće zaštićeno“, istakla je Mirjana.

U plastenicima ove porodice u Bereku paprika i paradajz već su pri kraju sezone. Polako počinju pripreme za zimsku sadnju zelene salate i špinata.

Info+ kablovski kanal