Vremenska prognoza

petak, 07 jul 2017 15:36

Dobar rod pšenice, niska otkupna cijena

U Semberiji i Posavini žetva pšenice je u punom jeku, dok se u Lijevču intenzivnija žetva očekuje naredne sedmice.

Dobar rod pšenice, niska otkupna cijena

U Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača RS kažu, da svi poljoprivrednici koji su blagovremeno odradili agrotehničke mjere i zaštitu usjeva, mogu očekivati dobre prinose. Na osnovu toga što je do sada požnjeveno,  prinosi se kreću 6 do 7 tona po hektaru. Međutim, i ove godine problem bi mogla predstavljati niska otkupna cijena, istakli su u republičkom Savezu udruženja poljprivrednih proizvođača.

– Još uvijek cijena nije formirana. Mlinari nude od 28 do 30 pfeninga, što je svakako za poljoprivredne proizvođače nedostatno, imajući u vidu da smo ove godine imali nešto skuplje uslove, kada je u pitanju sjetva. Dodatna otežavajuća okolnost za poljoprivrednike jeste što se traže i određeni parametri kvaliteta, prije svega sadržaj glutena i proteina, ali mi se nadamo da ćemo to prevazići, jer je naša pšenica odličnog kvaliteta te milinari ne bi trebalo da postavljaju neke dodatne uslove  - rekao je  Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS.

I u Rogoljima kod Gradiške pali su prvi otkosi pšenice. Proizvođač Milorad Cvjetković očekuje dobar ovogodišnji prinos. Međutim, strahuje da bi otkupna cijena mogla biti nezadovoljavajuća.

– Otkupna cijena je od 27 pfeninga do 32. To znači da moramo dati 2kg pšenice za 1kg đubriva, koje smo uložili da bi nešto imali od toga. To je žalosno – kaže Cvjetković.

Ovogodišnji prinosi nešto su manji nego prethodne godine, kada je ostvarena proizvodnja od 193.000 tona, mada je prinos i dalje za 10 odsto viši od višegodišnjeg prosjeka, ističu u Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača RS.  Uslovi za jesenju sjetvu bili su odlični, što je uticalo na dobar rod, napominju ratari  i dodaju da je kvalitet naše pšenice u rangu sa uvoznom.

– Ove godine kvalitet je zadovoljavajući. Međutim, mlinari uvijek nalaze neku manu našoj pšenici, a uvoznu hvale. Mislim da je to pogrešno – napominje Cvjetković.

Kao i svake godine najviše pšenice će biti proizvedeno na području Bijeljine  i to oko 83.940 tona , odnosno oko 45 odsto ukupne proizvodnje u RS, zatim na području Doboja oko 39.000 tona te na području Gradiške, gdje je očekivani prinos 37. 750 tona.

Ukoliko vremenski uslovi budu dozvoljavali, žetva pšenice trebala bi biti završena u prvoj polovini jula,  zaključili su ratari.

Info+ kablovski kanal