Vremenska prognoza

utorak, 13 jun 2017 13:17

Dobar rod maline, ali niska cijena

Malina je dobro rodila ove godine, kaže porodica Kozić, iz gradiškog sela Kozinci. Na dunumu zemlje zasadili su ovo jagodičasto voće.

Dobar rod maline, ali niska cijena

Berba je u toku i trajaće oko mjesec dana. 

„Ovom proizvodnjom se bavimo već tri godine. Prošle godine prinos je bio oko tonu malina, a ove godine se nadamo da će biti oko dvije tone ili više. Rod je dobar i kvalitetan, ali cijenom i zaradom nismo zadovoljni. Fiksna cijena je 1, 80 KM po kilogramu, prema ugovoru sa otkupljivačem“, istakao je Marko Kozić.

Svoje maline Kozići svakodnevno plasiraju u otkupnu stanicu u Čardačane, kod Laktaša.

„Beremo tokom dana, a uveče dolazi kamion koji odvozi maline, jer je ovo voće lako kvarljivo i mora što prije biti smješteno u hladnjaču“, dodaje Kozić.

U svom malinjaku Kozići gaje isključivo ljetnu sortu miker, koja je poznata kao dvogodišnja biljka koja raste jedne godine, a plodove daje naredne godine. Važi za najmanje otpornu sortu maline, izrazito osjetljivu na mnoge bolesti i faktore spoljašnje sredine, te zbog toga zahtjeva mnogo više pažnje od drugih sorti. Ipak, ova malina je najtraženija na tržištu, jer je karakteriše najukusniji plod. 

Članovi porodice Kozić kažu da proizvodnja iziskuje značajna ulaganja, a posla u malinjaku ima tokom cijele godine.

 „To je zahtjevna biljka, koja traži puno rada i ljubavi. Cijena nije najbolja, ali šta se može. Imamo saradnju sa otkupnom stanicom, što nam je veoma bitno“, kaže Nedeljka Kozić.

Za pomoć u berbi malina Kozići angažuju sezonske radnike. U ovom poslu zaradu određuje radni učinak, odnosno kilogram ubranih malina plaća se 1 KM.

Info+ kablovski kanal