Vremenska prognoza

sreda, 01 jun 2016 08:29

Dani polja strnih žita u Dušanovu

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske organizovalo je tradicionalnu manifestaciju „Dani polja strnih žita 2016“ u Dušanovu kod Gradiške.

Dani polja strnih žita u Dušanovu

Na oglednoj parceli u Lijevče Polju zasijani su pšenica, ječam, zob i tritikale. -Ovo su prvi Dani polja. Na ovoj parceli od dva hektara imamo 47 sorti strnih žita iz osam selekcijskih kuća. Imamo jedanaest novih sorti, koje se prvi put pojavljuju na ovim prostorima- rekao je Boris Pašalić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Na ovoj oglednoj parceli usjevi su u veoma dobroj kondiciji. Zaštita i prihrana su odrađene na vrijeme.  I ratari koji su na svojim njivama pravovremeno primjenili agrotehničke mjere nadaju se rodnoj godini.

Na njivama, gdje je potrebno, još uvijek se mogu raditi zaštitni tretmani. -Za određene sorte pšenice se može vršiti zaštita protiv bolesti u fazi cvjetanja sa fungicidima- rekao je Dragan Vuković iz Savjetodavne službe „Golić trade“ Gradiška.

Osim u Lijevče Polju, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske ogledne parcele strnih žita ima i u Bijeljini, Prnjavoru i Prijedoru.

Procjenjuje se da je nivou Republike Srpske oko 60 000 hekatara pod strnim žitima. U Gradišci je ove godine pod pšenicom oko 5000 hektara, a na tri hiljade hektara su ostala strna žita.

Info+ kablovski kanal