Vremenska prognoza

ponedeljak, 06 jun 2016 18:08

Borba protiv grada

Proteklog vikenda „Protivgradna preventiva“ Republike Srpske zabilježila je prva ozbiljnija dejstva u ovoj sezoni.

Borba protiv grada

Tokom dva dana, 4. i 5. juna strijelci su ispalili ukupno 113 protivgradnih raketa. Prva dejstva u Gradišci zabilježena su u subotu, 4. juna kada je ispaljeno devet raketa. Šteta na usjevima nije bilo.

Tokom jučerašnjeg dana gradonosni oblaci su bili veća prijetnja. -Ukupno je juče ispaljeno 78 protivgradnih raketa sa 33 protivgradne stanice. Od toga 21 raketa je na području Gradiške. Imamo informacije da je u selu Grbavci kod Gradiške došlo do pojačanog padanja grada i da ima šteta na usjevima- rekao je  Tihomir Dejanović iz Javnog preduzeća „Protivgradna preventiva“ Republike Srpske.

U ovom gradiškom selu padao je grad veličine lješnika, kažu u „Protivgradnoj preventivi“. Led veličine oraha padao je u Gornjem Crnjelovu kod Bijeljine. Razlog ovog krupnog grada je zabrana dejstvovanja u vazdušnom prostoru Hrvatske, kažu u „Protivgradnoj preventivi“ Republike Srpske, u kojoj trenutno imaju dovoljno protivgradnih raketa. -1601 protivgradna raketa je na stanju. Na 200 protivgradnih stanica imamo po osam komada. Očekuje se krajem ovog mjeseca dolazak još jednog kontigenta od 690 raketa. Ovim će se broj raketa po jednoj stanici povećati na 12 što je dovoljno za jednu sezonu- rekao je Dejanović.

Nestabilno vrijeme najavljuje se i narednih dana, kaže Dejanović.  Zbog visokih dnevnih temperatura i velike vlage mogu se ponovo očekivati gradonosne padavine.

Info+ kablovski kanal