Vremenska prognoza

utorak, 23 maj 2017 14:39

Berba jagoda u punom jeku u Lijevče Polju

U domaćinstvu porodice Jovančević, iz gradiškog sela Kočićevo, prije 15-ak dana počela je berba jagoda. Sada su već na sedmom ciklusu branja, a rod je veoma dobar ove godine.

Berba jagoda u punom jeku u Lijevče Polju

Proizvodnjom jagoda Jovančevići se bave skoro tri decenije. Kažu da, uz dosta truda i rada, zarada može biti solidna.

„Naporno je dosta, radimo po cijele dane u sezoni berbe, ali isplati se“, kaže Biljana Jovančević.

„Za dobru produktivnost proizvodnje ključno je ispoštovati optimalne rokove sadnje jagoda, a to je kraj jula i početak avgusta. Jagoda se onda razvija do proljeća“, dodaje Goran Jovančević.

Sa dolaskom proljeća vrši se čišćenje jagode, nakon čega se pristupa prihrani i zaštiti ovog voća, ističe Jovančević.

„Na početku bujanja vegetacije primjenjuje se bakar, a kasnije se daju druga sredstva, prema uputstima stručnjaka. Najbitnije je napomenuti da se hemijska sredstva koriste do kraja aprila, odnosno prestaje se u periodu najjačeg cvijetanja, kako bi jagoda u periodu branja bila zdrava i ispravna“, pričaju ovi poljoprivrednici.

Veoma je važno usljed vremenskih neprilika, poput mraza i leda, biljku adekvatno zaštiti agril folijom, dodaje Jovančević. Čistoća jagode, naglašava, obezbjeđuje se postavljanjem slame između zasada. Sve navedene mjere obezbjediće dobre prinose i kvalitetan plod, a samim tim i zadovoljavajući plasman, poručuju Jovančevići.

 „Za dobru robu plasman nije problem. Imam saradnju sa stalnim kupcem“, rekao je Goran Jovančević.

Ova porodica trenutno posjeduje oko 0, 6 hektara zasada jagode, a u narednom periodu planiraju proširiti proizvodnju. Kažu da je za formiranje novih zasada i berbu jagoda potrebno angažovati dodatnu radnu snagu. Za ovaj posao dnevnica je oko 35 maraka. Berba jagoda trajaće do sredine juna.

Info+ kablovski kanal