Vremenska prognoza

petak, 22 septembar 2017 09:26

14. Regionalna izložba stoke u Gradišci

Već 14 godina stočari se okupljaju kako bi razmijenili iskustva u oblasti stočarske proizvodnje, te čuli novine u proizvodnji stočne hrane.

14. Regionalna izložba stoke u Gradišci

Tradicionalnoj manifestaciji, koja je obogatila "Gradišku jesen", odazvali su se uzgajivači goveda, svinja, ovaca, koza, konja i sitnih domaćih životinja. „Ova godina je posebno teška za poljoprivredne proizvođače“, kažu stočari. Na proizvodnju stočne hrane loše su uticale vremenske prilike od početka godine. Smjenjivali su se kasni mraz, dugotrajne proljetne padavine, grad i na kraju dugotrajna ljetna suša.

Svinjogojci se , kao i drugi proizvođači, bore sa brojnim problemima. „Ipak, ove godine donekle i mogu naći neku računicu“, smatra Dragiša Cvjetković, predsjednik lokalnog Udruženja svinjogojaca. „Na evropskom tržištu došlo je do poskupljenja svinjskog mesa, što se pozitivno reflektuje na domaću proizvodnju“, pojašnjava Cvjetković.

I farmeri se nadaju boljim danima. Očekuju da će im uskoro biti ponuđene bolje otkupne cijene mlijeka, u odnosu na one po kojima sada isporučuju mlijeko.  Goran Erceg iz Brestovčine ima 35 grla, proizvodi 12 000 litara mlijeka mjesečno. „Može se živjeti od ove proizvodnje“, iskren je Erceg.  Ipak, ne planira širiti proizvodnju, prvenstveno zbog nedostatka radne snage.

Kada bi bilo organizovanog otkupa kozjeg mlijeka, Momčilo Karan iz Cerovljana bi proširio  svoje stado, koje sada broji 10 koza.

Među brojnim izlagačima koji žive od stočarstva, ima i onih koji iz hobija uzgajaju grla.  U Jazovcu, Aleksanda Šljivar uzgaja razigrane i umiljate poni konje.

Prigodnim obraćanjem, 14. Stočarsku izložbu je otvorio načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu opštine Gradiška Branko Stojnić. Naglasio je da ova grana poljoprivrede u privrednom razvoju opštine zauzima značajno mjesto. „Proizvedemo godišnje oko 20 miliona litara mlijeka, oko 4 hiljade grla junadi, 30 do 40 hiljada tovnih svinja, preko 6 hiljada jagnjadi i više od milion i po brojlera“, navodi Stojnić. Dragan Malinović iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi podsjetio je stočare na mjere kojima republičke institucije daju podršku poljoprivrednoj proizvdonji. Do početka iduće godine, uvjerava, biće isplaćen najveći dio podsticaja, u ukupnom iznosu od 60 miliona KM. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, podsjeća Malinović, namijenilo je 5 miliona KM za izgradnju sistema za navodnjavanje, te isti iznos za podršku proizvođačima u obnovi ciklusa proizvodnje. Ranko Grubešić, iz resornog republičkog ministarstva, pored već pomenutih mjera, ističe da će Vlada RS izvršiti dodatni pritisak na Savjet ministara BiH, u cilju zaštite domaće proizvodnje, ugrožene zbog nezaštićenog tržišta poljoprivrednih proizvoda.

Ovogodišnju 14. Stočarsku izložbu, na kojoj je stručna komisija ocijenila grla i nagradila najuspješnije stočare, organizovali su opština Gradiška i Resor za pružanju stručnih usluga u poljoprivredi republičkog Ministarstva poljoprivrede. „Naša želja je da ovu tradicionalnu manifestaciju učinimo savremenijom i masovnijom, kako bi stvorili uslove da izložba preraste u sajamsku manifestaciju, poručuju organizatori.

Info+ kablovski kanal