Vremenska prognoza

petak, 27 jul 2018 15:48

Usvojen Izvještaj o provedenoj finansijskoj reviziji Opštine Gradiška

Na 17. redovnoj sjednici Skupštine opštine Gradiška usvojen je Izvještaj o provedenoj finansijskoj reviziji Opštine za prošlu godinu, koji je Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske ocjenila mišljenjem sa rezervom.

Usvojen Izvještaj o provedenoj finansijskoj reviziji Opštine Gradiška

Takođe, odbornici su usvojili i Plan mjera za otklanjanje nedostataka prema preporuci Glavne revizorske službe.
Predstavnici opozicije imali su primjedbu jer Glavni revizor nije prisustvovao sjednici. Poručili su da nedostatke iz Izvještaja treba što prije otkloniti.
„Revizor je izvještaj ocjenio sa rezervom, jer je očigledno bilo propusta, i to treba u narednom periodu riješiti“, rekao je Radislav Dončić, odbornik PDP-a u SO Gradiška.
Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić odgovara da je revizorski izvještaj, iako ocjenjen sa rezervom, prikazao određeni napredak lokalne uprave. Dodaje, da je u proteklih 15 godina većina revizorskih izvještaja Opštine bila negativna.
“Kao lokalna vlast ćemo otkloniti sve nedostatke u zadatom roku, kao što smo predvidjeli, a Skupština opštine Gradiška usvojila. Želimo da od Glavne službe za reviziju dobijemo pozitivno mišljenje”, istakao je Adžić.
Na sjednici lokalnog parlamenta usvojen je i Izvještaj o izvršenju Programa rada Skupštine opštine za prvih šest mjeseci ove godine, Izvještaj o radu Odjeljenja za inspekcije, te o radu JPU “Lepa Radić” za prošlu, i plan rada za narednu radnu godinu.
Gradišci odbornici podržali su i Akcioni plan rodne ravnopravnosti na području opštine Gradiška za period od 2018. do 2020. godine. Predsjednik Komisije za ravnopravnost polova Skupštine opštine Ranka Perić Romić istakla je da je Opština Gradiška prva u RS i druga u BiH koja je potpisnica Evropske povelje za ravnopravnost polova. Navedeni Akcioni plan prije svega upućuje na to da žene treba ekonomski osnažiti, kako bi bile ravnopravnije u društvu. Perić-Romićeva smatra da je Akcioni plan relan i da može biti ostvaren u naredne dvije godine.
“Poseban akcenat se stavlja na žene u ruralnim sredinama, i u tom smislu izdvajanje većih podsticajnih sredstava za žene koje su nosioci poljoprivrednih gazdinstava. U ovom Akcionom planu se pridaje velika pažnja i razvoju ženskog sporta, jer je očigledno da ženski klubovi ostvaruju dobre rezultate. Takođe, pružićemo podršku pri registraciji nevladinih udruženja, čiji su nosioci žene”, naglasila je Perić – Romićeva.
Pored navedenog, na sjednici Skupštine opštine usvojeno je i nekoliko informacija. Između ostalih, i Informacija o položaju i statusu mladih na području Gradiške, o statusu i položaju nacionalnih manjina, te Informacija o stanju u oblasti sporta za prošlu godinu.
Podršku je dobila i Informacija o  stanju objekata i mjerama zaštite od poplava na području opštine.
Nakon 17. redovne sjednice, odbornici u Skupštini opštine Gradiška odlaze na ljetnu pauzu.

Info+ kablovski kanal