Vremenska prognoza

petak, 25 novembar 2016 14:25

Održana konstitutivna sjednica Skupštine opštine Gradiška

Na konstitutivnoj sjednici gradiškog lokalnog parlamenta, a u skladu sa usvojenim dnevnim redom, podnesen je izvještaj CIK-a BiH sa potvrđenim rezultatima lokalnih izbora i brojem osvojenih mandata.

Skupštinsku većinu u lokalnom parlamentu čine 10 odbornika SNSD-a, po 3 iz DNS-a i Izvorne SDS, te 2 odbornika SP. U redove opozicije sjelo je 5 odbornika SDS-a, 4 PDP-a, 2 odbornika ispred Napredne Srpske, odbornik NDP-a i predstavnik nacionalne manjine Saša Mašić.

Održana konstitutivna sjednica Skupštine opštine Gradiška

Po formiranju Komisije za izbor i imenovanja, izabrano je novo rukovodstvo gradiške Skupštine.

Za predsjednika lokalnog parlamenta izabran je SNSD-ov Milenko Pavlović, a dosadašnje funkcije razriješen je Radislav Dončić iz PDP-a. Zamjenik predsjednika SO je Vladimir Janković iz DNS-a, dok će dužnost sekretara lokalnog parlamenta vršiti SNSD-ov Nemanja Panić. Mjesto zamjenika načelnika opštine, većinom glasova obezbijedio je Ognjen Žmirić iz SNSD-a.

Predstavnici skupštinske većine, kao i opozicije, obećavaju da će u naredne četiri godine intenzivno djelovati u cilju bržeg razvoja opštine.

„Drago mi je da je konstitutivna sjednica protekla u dostojanstvenom i tolerantnom tonu. Svi politički subjekti su bili vrlo korektni. Nadam se da ponovo možemo vratiti parlamentarnu demokratiju u Gradišku. Naši sljedeći koraci su radne sjednice na kojima će biti puno posla“, istakao je Milenko Pavlović, predsjednik SO Gradiška.

„Mislim da ćemo biti konstruktivna opozicija. Djelovaćemo u interesu naroda opštine Gradiška. Sve naše sugestije upućene načelniku i poziciji biće dobronamjerne“, rekao je Saša Lazić, iz SDS-a.

Zbog stupanja na snagu novog Zakona o lokalnoj samoupravi, prva radna sjednica SO Gradiška je prolongirana, i trebalo bi da bude održana od 7. do 9. decembra, poručeno je sa konstitutivne sjednice. Na narednoj sjednici očekuje se i kompletiranje Opštinske uprave.

„Tu više nema tajni, u dogovoru sa koalicionim partnerima, koncipirana je lokalna uprava. Smatram da ćemo na narednim sjednicama biti u punom kapacitetu, kako bi radili na razvoju Gradiške“, istakao je Zoran Adžić, načelnik opštine Gradiška.

U narednom periodu, naglašava Adžić, potrebno je sagledati u kojoj fazi realizacije se nalaze projekti opštine započeti u proteklim godinama, te raditi na daljem napretku lokalne zajednice.

„Piroritet je privredni razvoj na području opštine, prije svega razvoj Agroindustrijske zone u Novoj Topoli, kako bi se privukli investitori. Takođe, moramo raditi na izradi prostorno – planske domunentacije privredne zone Liman, koja bi trebala da se razvija brže od izgradnje novog mosta na Savi, kako bi se stvorili uslovi za ulaganje domaćih i inostranih privrednika. Važan je i komunalno -  infrastrukturni razvoj u Gradišci, prije svega vodovod i kanalizacija“, istakao je Adžić.

Pored navedenog, potrebno je voditi računa o razvoju zdravstvene zaštite i školstva, pružiti podršku socijalno ugroženim kategorijama stanovništva,  kao i pripadnicima starije populacije, ističe Adžić. Gradiška zaslužuje i snazniji kulturni razvoj, napominje novoizabrani nacelnik, i dodaje da je posebnu pažnju potrebno posvetiti izgradnji sportske dvorane, kako bi bila osposobljena za korištenje u što skorije vrijeme.

Na konstitutivnoj sjednici usvojen je i prijedlog Odluke o određovanju odbornika za zaključivanje braka.

Prvoj sjednici gradiške skupštine, nakon lokalnih izbora, prisustvovali su poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Đorđo Krčmar, te poslanici u Narodnoj Skupštini RS: Goran Đorđić, Slavko Dunjić i Adam Šukalo.

 

Info+ kablovski kanal