Vremenska prognoza

sreda, 26 septembar 2018 13:20

Kako pravilno glasati na opštim izborima?

Princip ispunjavanja glasačkih listića na opštim izborima koji će se održati za desetak dana isti je kao i na prethodnim.

Kako pravilno glasati na opštim izborima?

Nevažeći od važećeg listića dijeli samo nekoliko pravila pa će tako glasački listić biti važeći ako se glasa na sljedeći način.
„Kad glasaju za sprskog člana Predsjedništva BiH, kao i za predsjednika i potpredsjednika RS glasački listić je važeći samo ako je zaokružen jedan kandidat.Kod otvorene liste za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH i za Narodnu skupštinu RS glasački listić je važeći ako kandidat zaokruži samo jednog političkog subjekta ili samo kandidata u okviru jednog političkog subjekta ili i političkog subjekta i kandidata ali sve u okviru jednog političkog subjekta“ rekla je Senada Brnjak, član Opštinske izborne komisije Gradiška.
Građani će prilikom glasanja dobiti četiri listića, jer je pozanto da se na opštim izborima glasa za 4 nivoa vlasti i to za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, predsjednika i potpredsjednike RS i za poslanike u Narodnoj skupštini RS.
„Svaki listić će biti druge boje, glasač kada izrazi svoju izbornu volju listić savija i stavlja jedan po jedan u glasačku kutiju koja je prvi put ove godine providna“ rekla je Nada Živković, predsjednik Opštinske izborne komisije Gradiška.
U Opštinskoj izbornoj komisiji Gradiška kažu da je u završnoj fazi obuka članova biračkih odbora za predstojeće izbore, koja je počela 7. septembra.
Prema podacima sa kojim raspolažu od 6. avgusta u Opštinskoj izbornoj komisiji na području opštine Gradiška ima 56 019 birača.
Živkovićeva je istakla da su 22. septembra oglašene lokacije biračkih mjesta koje se mogu vidjeti na internet stranici opštine Gradiška.

Info+ kablovski kanal