Vremenska prognoza

petak, 11 oktobar 2013 09:00

Gradiška Toplana dobija novog vlasnika

Od Nove godine, pa u narednih 15 godina odgovornost za funkcionisanje Gradske Toplane u Gradišci preuzima preduzeće IEE iz Banjaluke.Usvojivši Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača, zeleno svjetlo za to dala je SO Gradiška.

Gradiška Toplana dobija novog vlasnika

Količine mazuta koje će Opština obezbijediti za grijanje do Nove godine trebaju stići, a sredstva kojim će se nabaviti ovaj energent odobrila je Skupština opštine, usvajajući Odluku o davanju garancije za  kreditno zaduženje Toplane.

Raspravljajući o davanju Toplane u zakup , rukovodioci Opštine poručuju “Nismo imali izbora. Da smo nastavili po staroj praksi kako je funkcionisala Toplana, uslijedio bi, kažu, stečaj I novi gubici”. Toplana sada duguje oko 8 miliona KM koje će Opština narednih osam godina vraćati.

Opozicioni SNSD tvrdi da ne postoji nijedar argument kojim se sadašnje rukovodstvo može poslužiti pravdajućim boljim novi način funkcionisanja Gradske toplane.Smatraju da bi veći interes za opštinu gradiška bio ostvaren kroz ranije započet, ali zaustavljen projekat sa Evropskom bankom za obnovu I razvoj.

Pozicija tvrdi, nismo mi odustali od projekta sa evropskom bankom.Finansijska dubioza u kojoj se nalazi preduzeće bio je razlog zbog kojeg je ova evropska institucija zaustavila pregovore.

Iako su iz opozicionih redova stizale najave da će biti suzdrani prilikom usvajanja Odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača, a podržati Odluku o davanju garancije za kreditno zaduženje, to se nije desilo.SNSD je iznendada napustio zasjedanje.Šta se ustavri desilo?

Na konstataciju načelika da uspavljujućim djeluje izlaganje predsjednika Kluba odbornika SNSD-a i da ono, kako je rekao, spada u opus bajke, lider opozicije odgovara: “Raniji načelnik nije bio bezobrazan kao ovaj”.

Ovakvom raspravom rad Skupštine krenuo je u sasvim drugom pravcu. Uslijedila je pauza, a zatim su nakon kraćeg boravka u skupštinskoj sali, odbornici SNSD –a napustili sjednicu, a ostali glasanjem, potvrdili povredu Poslovnika I izglasali udaljavanje sa sjednice odbornika Urosa  Grahovca.

Obje odluke koje su činile sadržaj dnevnog reda sjednice zatim su usvojene čime je I okončan rad ovog vanrednog zasjedanja.

Bilo je danas riječi I o sudbini radnika zaposlenih u gradskoj Toplani. Rečeno je da će njima biti omogućen rad kod novog poslodavca.Najavljeno je i da će ovaj projekat otvoriti  šasnu za nova radna mjesta u smislu obezbjeđivanja biomase, odnosno drvnog otpada koji će zamijeniti dosadašnji energent.

Info+ kablovski kanal