Vremenska prognoza

četvrtak, 29 oktobar 2020 17:25

Pijačni barometar 29.10.2020.

Pijaca prehrambene robe u Gradišci ovog četvrtka ponudila je kupcima širok asortiman povrća i voća. Ipak, neki proizvodi su u odnosu na prošlu sedmicu poskupjeli.

Pijačni barometar 29.10.2020.

Za pola marke , odnosno marku skuplja je Crvena paprika koja se prodaje po cijeni od 2 do 3 KM, tikvice su jutros 3 marke. Žuta paprika košta od 1,5 KM do 2, 5 KM, krastavci su od 2 do 2,5 KM, mrkva 2 KM, paradajz od 2 do 3,5 KM. Kilogram crvenog luka košta 1 KM, bijelog od 8 do 10 KM, vezica mladog luka košta 1 KM. Pasulj, u zavisnosti od vrste košta 5 i 6 KM. Kilogram krompira košta 0,70 KM, slična je i prosječna cijena kilograma kupusa. Peršun i celer su po 6 KM. Kilogram špinata košta 4 KM.

Raznovrsna je i ponuda voća. Jabuke koštaju oko 1.5 KM, kilogram šljiva 3 KM, kruške se prodaju po cijeni od 2 do 2,5 KM, mandarine i banane po 2 KM. Kilogram narandži košta 4 KM, ista je cijena i nara. Kivi je 3 KM, kilogram smokvi 10 KM, bijelog grožđa uvezenog iz Italije 5 KM.

Na pojdinim tezgama može se pronaći i japanska jabuka kaki, egzotično voće, slatkog okusa sličnog marelici, a izgledom podsjeća na paradajz. Ovo voće je, tvrde upućeni, pravi izvor zdravlja. Veoma bogato vitaminimima, posebno C vitaminom, jača imunitet, pomaže u snižavanju nivoa holesterola. Obiluje i fruktozom, pa se preporučuje osobama koje imaju povišen šećer u krvi. Dijetalna vlakna stimulišu probavu i pomažu kod problema opstipacije. Od nje može da se pravi sok, džem, sirup ili voćna salata. Kilogram ovog voća košta 5 KM. Jutros se na pijaci prodavao i kesten po po cijeni od 2, 5 KM. Četvoro jaja košta KM, a na pijacnim tezgama također su u ponudi mlijeko po 1 Km i mliječni proizvodi: sir i kajmak koštaju 4 KM, sirac od 8 do 10 KM.

Info+ kablovski kanal