Vremenska prognoza

četvrtak, 08 avgust 2019 16:37

Obilježena 27. godišnjica odbrane Gradiške na Bokovima

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca u Spomen kompleksu u Bok Jankovcu, obilježena je 27. godišnjica odbrane Gradiške od hrvatske agresije i pogibije 16 boraca Vojske Republike Srpske na Bokovima.

Obilježena 27. godišnjica odbrane Gradiške na Bokovima

Obilježavanju ovog značajnog događaja, pored porodica poginulih boraca, predstavnika Gradske uprave i organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, prisustvovala je i predsjednica RS Željka Cvijanović.

„Događaji 8. avgusta 1992. promijenili su tok proteklog rata i zaustavili tragediju širih razmjera. Šesnaest palih boraca odbranilo je Gradišku i Republiku Srpsku“, ističe Miodrag Kević, komandant Drugog bataljona Lake pješadijske brigade.

„O značaju ovog dana neophodno je u školama držati istorijske časove“,istakao je Milovan Gagić, predsjednik gradske Boračke organizacije i pozvao nadležne republičke institucije da obilježavanje ovog događaja podignu na viši nivo.

„Danas obilježavamo najtragičniji dan u novijoj istoriji našeg grada“, naglasio je gradonačelnik Zoran Adžič, ističući opredjeljenje Gradske uprave da Gradišku danas moramo graditi i razvijati.

„Bokovi su jedno od mnogih mjesta koje imamo širom RS, gdje se okupljamo i prisjećamo herojskog podviga palih boraca“, istakla je predsjedica RS Željka Cvijanović i dodala da je srpski narod stradavao u kontinuitetu, o čemu svjedoče i brojna spomen obilježja žrtvama iz Drugog svjetskog rata.

Prisutnima je, u okviru programa obilježavanja godišnjice odbrane na Bokovima, pročitan recital „Ovdje pjevaju anđeli“, književnika Gojka Vujanlovića.

Vijence su na spomen obliježje poginulim borcima Vojske RS i spomen ploču žrtvama fašističkog terora u Drugom svjetskom ratu položile porodice poginulih boraca, delegacije Gradske uprave i predsjednica Republike, predstavnici Boračke i drugih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, Trećeg RS puka, Lake pješadijske brigade, 16. Krajiške i 19. Srbobranske brigade, te brojne druge delegacije.

Info+ kablovski kanal