Vremenska prognoza

sreda, 03 februar 2021 14:09

Na današnji dan pogubljen Veljko Čubrilović

Danas se navršava 106. godina od kada je u Sarajevu pogubljen Gradiščanin Veljko Čubrilović. On je 1915. godine obješen jer je učestvovao u atentatu na okupatora austrijskog nadvojvodu, prestolonasljednika Franca Ferdinanda.

Na današnji dan pogubljen Veljko Čubrilović

O Veljko Čubriloviću i njegovom značaju posebnu za Gradišku nije se mnogo znala. To se promijenilo zahvaljujući Zavijčajnom muzeju na čiju inicijativu je prošle godine postavljena statua Veljka Čubrilovića i prikazan je dokumentarno igrani film.

„Veljko je jedna najznačajnija ličnost našeg grada, mislim i na cijelu porodicu Čubrilović. Mislim da smo na dobar način i dovoljno se odužili porodici koliko smo mogli“ kaže Bojan Vujčić, istoričar.

Veljko Čubrilović je rođen u Gradišci. Bio je učitelj u Priboju Majevičkom i član Mlade Bosne. Odrastao je u porodici sa šestoro braće i sestara, koji su odgajani u slobodarskom duhu.

„Bio je jedna kompleksna ličnost, ostali su autentični zapisi u Priboju u kojoj je Veljko zapisivao nalaze. Ostaje svjedočenje njegove kćerke Nade koje nismo još objavili“ kaže Vujčić.

U gradiškom Muzeju kažu da će nastojati na sličan način da se oduže i  drugim znamenitim ličnostima i porodicama kao što su Malić, Subotić, Vidović.

U Zavičajnom muzeju Gradiška ističu da je potrebno dosta truda i rada da se prikupe slike, dokumenti, razni predmetI, koji svjedoče o životu važnih građanskih porodica u Gradišci.

Info+ kablovski kanal