Vremenska prognoza

sreda, 02 jul 2014 14:09

Upriličeno književno-istorijsko veče povodom 100 godina od početka Velikog rata

U „Narodnoj biblioteci“ Gradiška organizovano je književno-istorijsko veče povodom obilježavanja 100 godina od početka Velikog rata. Ovom prilikom prisutni su se podsjetili na Sarajevski atentat i njegove učesnike koji su stradali za slobodu svog naroda.

Upriličeno književno-istorijsko veče povodom 100 godina od početka Velikog rata

Snježana Miljković, v.d. direktora Narodne biblioteke Gradiška, kaže da je bitno ovom prilikom podsjetiti na nekadašnje stanovnike Gradiške, braću Čubrilović, koji su učestvovali u Sarajevskom atentatu. O Prvom svjetskom ratu govorio je nastavnik istorije Momo Blagojević. Tokom izlaganja pokušao je da odgovori na pitanja: da li je Prvi svjetski rat počeo i prije Sarajevskog atentata, da li Srbi treba da se stide Gavrila Principa i njegovih saboraca i  na koji način je Srbija izašla iz Velikog rata?

Srbija je, smatra Blagojević, tokom četiri godine izgubila svakog trećeg stanovnika, ali to je na kraju rata dovelo do zajedništva naroda na ovim prostorima. O prvom svjetskom ratu pisao je i nedavno preminuli Dobrica Ćosić u romanu Vreme smrti, o kome je ovom prilikom govorila profesorica Radana Stanišljević.

Govoreći o romanu koji su poredili sa Ratom i mirom, Tihim Donom i drugim velikim književnim djelima, Radana Stanišljević istakla je da je djelo Vreme smrti podsjetilo na velikane naše istorije, između ostalog i na Živojina Mišića, koje naš narod lako baci u zaborav.

Na isti način su,  smatra Blagojević, zaboravljena i braća Čubrilović, a sjećanju na njih trebalo bi se pridavati puno više pažnje nego do sada.

Biblioteka posjeduje veliki broj knjiga koje su poklanjali članovi porodice Čubrilović, ali je veliki dio njih izgorio u požaru koji je 2006. godine zadesio nekadašnji Dom kulture. Čubrilovići su na ovaj način zadužili i samu Biblioteku u Gradišci te je ovo bio samo jedan od načina da se oživi sjećanje na njih. Iz tog razloga ovom prilikom izloženo je više djela koja govore o životima braće Čubrilović i njihovom stradanju.

Info+ kablovski kanal