Vremenska prognoza

ponedeljak, 30 jun 2014 08:58

Upriličena tradicionalna akademija „Vidovdane,moj očinji vide“

Tradicionalna Vidovdanska akademija pod nazivom ''Vidovdane, moj očinji vide'' održana je sinoć u hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci, u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva ''Prosvjeta''.

Upriličena tradicionalna akademija „Vidovdane,moj očinji vide“

Predsjednik “Prosvjete”  i arhijerejski namjesnik gradiški Mirko Milisavić, istakao je da je Vidovdan za  Srpsku pravoslavnu crkvu i pravoslavni narod jedan od najznačajnijih datuma jer predstavlja presjek nacionalnih i duhovnih vrijednosti našeg naroda.Obilježavanje Vidovdana je srpska dužnost i obaveza prema svima koji su od Kosovskog boja do danas položili živote i dali slobodu našem narodu, naveo je Milisavić tokom svečane akademije. Istakao je i to da nije bio bitan ishod boja na Kosovu, već suštinsko opredjeljenje kneza Lazara i njegovih sljedbenika za carstvo nebesko.

Milisavić je podsjetio na još jedan važan događaj - sarajevski atentat. Atentat pripadnika Mlade Bosne Gavrila Principa, koji se desio na današnji dan 1914 godine, na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda poslužio je kao povod za početak 1.svjetskog rata.

Kao Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva ''Prosvjeta'', Milisavić je rekao je da organizovanjem Vidovdanske akademije ovo društvo doprinosi obilježavanju značajnih datuma iz istorije srpskog naroda. U programu akademije učestvovali su: Gradski djevojački hor ''Lira'', ''Grad pozorište'' Gradiška, učenici Bogoslovije i učenici osnovnih škola sa područja opštine.

Info+ kablovski kanal