Vremenska prognoza

utorak, 29 januar 2019 13:46

U Zavičajnom muzeju Gradiška planiraju brojne aktivnosti

U Zavičajnom muzeju Gradiška i ove godine u planu su brojne aktivnosti.

U Zavičajnom muzeju Gradiška planiraju brojne aktivnosti

„Imamo jednu zanimljivu manifestaciju 11. i 12. aprila, Dani Gradiške u Beogradu. Tada želimo da pored priče o Malom Beogradu, i zašto se Gradiška krajem 19. i početkom 20. vijeka zvala tako, prezentujemo album koji smo radili zajedno sa izložbom. Želimo da prezentujemo i naše pozorište, likovne umjetnike, turističku, gastronomsku ponudu... manje više sve ono što Gradiška ima. Nakon toga, imamo Dan opštine kada ćemo se ponovo predstaviti sa jednom drugačijom izložbom. Ove godine u našem Muzeju prvi put će gostovati jedno veliko ime srpskog slikarstva, riječ je o djelima Save Šumanovića, iz njegove galerije iz Šida. Takođe, organizovaće se arheološka iskopavanja u gradskom parku“, naveo je Bojan Vujinović, direktor Zavičajnog muzeja Gradiška.

U saradnji sa Opštinom Gradiška, otkupljeno je zemljište manastirišta Karanovac. Na ovom arheološkom lokalitetu u planu je izgradnja manastira.

„Ne znamo još uvijek kada će to biti. Pravno lice manastira je registrovano i otkupljena je zemlja, 31 500 kvadrata. Čim nam vrijeme bude dozvolilo, krenućemo sa konzervacijom vile Rustike, pošto je srednjovijekovna crkva već konzervisana. Nakon toga ćemo postaviti informacione table i proglasiti arheološkim parkom, koji će biti segment turističke ponude“, rekao je Vujinović.

On je podsjetio da je Zavičajni muzej imao i brojne humanitarne akcije, poput igrališta koje je prije dvije godine donirano gradiškom vrtiću, zatim Atelje doktor Borislav Šokčević, a ove godine u planu je i nabavka inkubatora za Bolnicu Gradiška.

Info+ kablovski kanal