Vremenska prognoza

ponedeljak, 25 februar 2019 15:24

U gradiškoj Gimnaziji promovisane knjige Saše Đorđevića

U amfiteatru Gimnazije Gradiška upriličena je promocija trilogije Saše Edija Đorđevića iz Smedereva. Riječ je o prvim književnim koracima autora, a romani se žanrovski određuju kao istorijski.

U gradiškoj Gimnaziji promovisane knjige Saše Đorđevića

„Govori se o vremenu dolaska Sulejmana Veličanstvenog na vlast u 16. veku i konačnoj propasti srpske srednjovekovne države u prvoj knjizi „Janičar“. Drugi deo je „Ustanik“, koji govori o Prvom srpskom ustanku i voždu Karađorđu i njegovim junacima, povratku slobode i kakve takve srpske države. Treći deo trilogije zove se „Četnik“. Govori o Prvom balkanskom ratu i nastanku Kraljevine Srbije, konačnom proterivanju Turaka sa Balkana“, objasnio je Đorđević.

Promociju knjiga organizovali su Gimnazija i Zavičajni muzej Gradiška.

„Gospodin Đorđević je novo ime na polju istorijskih romana u Srbiji, a naročito kod nas. Njegove knjige još uvijek nisu pronašle put u Republiku Srpsku. Istorijski romani imaju dobar prolaz kod publike zato što na jedan zanimljiv način donose istorijske činjenice. Za djecu je uvijek dobro da čuju nešto novo, da čuju neki novi pogled na istoriju“, rekao je Bojan Vujčić, istoričar i viši kustos u Zavičajnom muzeju Gradiška.

„Trilogiju o slobodi“ Đorđević je  počeo da piše 2014. godine, a do sada su romani „Janičar“ i „Ustanik“ doživjeli tri izdanja.

Info+ kablovski kanal