Vremenska prognoza

subota, 12 april 2014 14:20

U Gradišci priređeno veče dokumentaraca

U Kulturnom centru Gradiška i ove godine priređeno je veče dokuentaraca.Svojim ostvarenjima pričama iz raznih krajeva publici su se predstavili domaći autori iz cijele Republike Srpske.

U Gradišci priređeno veče dokumentaraca

„Pavlica“ je jedan u nizu filmova koji je prikazan u gradiškom hramu kulture. Autor ovog dokumentarnog zapisa je Simo Brdar, poznati dokumentarista iz Kozarske Dubice.Dokumentarnim filmom Simo Brdar bavi se više od dvadeset godina. Naročitu pažnju posvećuje svakodnevnom životu i običnim ljudima,a radio je filmove o temi  genocida i holokausta o čemu govori i njegovo dokumentarac “Pavlica” koji je prikazan u Gradišci.Prijedorčanin Nedeljko Lajšić publici se predstavio filmom “..i pad je let”. Još jedan od prikazanih dokumentaraca bio je film “Rankovi labudovi”, autora Milana Pilipovića.Ta  priča je izazvala posebno interesovanje publike, a govori o ljubavi čovjeka i životinje.

Dokumentarni film je žanr koji se bavi stvarnim događajima. Svjedoči o životu ljudi, njihovoj svakodnevici i obrađuje razne druge teme. Da se samo dio onog što rade poznati novinari dokumentaristi prikaže u Gradišci već treću godinu za redom zaslužan je novinar Milan Pilpović koji organizuje ovaj događaj. “U Gradišci postoji publika koja to prati i to je osnovni motiv za ovakve večeri. Dokumetarni film i reportaža na ovim prostorima imaju perspektivu” rekao je Pilipović.

Kratkim dokumentarcima, pričama iz cijele Republike Srpske, predstavili su se i Tihomir Nestorović iz Bijeljine, Slaviša Sabljić iz Banja Luke, te je u produkciji Info plus kanala prikazan film “Prelo u Rogoljima”. U muzičkom djelu programa nastupili su članovi KUD “Kolovit”, Ostoja Slijepčević iz Gradiške i Banjalučanke Ivana i Isidora Santrač.

Info+ kablovski kanal