Vremenska prognoza

sreda, 12 februar 2014 09:08

Stara zgrada Opštine među najstarijim u Gradišci

Sagrađena  80-ih godina 19. vijeka, stara zgrada Opštine, kako tvrde stručnjaci najstarija je u gradu na Savi, među objektima službenog tipa.

Stara zgrada Opštine među najstarijim u Gradišci

Kao svojevrstan spomenik Gradiške, nekadašnja vijećnica danas ne služi prvobitnoj namjeni.

„Stara zgrada Opštine sagrađena je 1879.a azvršena 1880. Osim nje, tu je i zgrada tzv. stare Gimnazije, napravljena za potrebe crkveno-školske opštine. Izgradnja zgrade počela je 1893.a završena 1894.godine pod patronatom mitropolita Nikolajeviča“, pojašnjava Bojan Vujičić, kustos Zavičajnog muzeja u Gradišci.

Za razliku od građvine na savskom keju, zgrada prve realne Gimnazije još uvijek je u upotrebi. Bivši učenici prisjetili su se školskih dana i istakli značaj ovog objekta.

 „Stara Gimanzija je odigrala veliku ulogu jer je sakupila djecu odmah poslije rata i svi su se školovali u ovoj Gimnaziji. Mnoge generacije su odavde otišle na fakultete“, prisjeća se bivši učenik ove škole Mihajlo Grahovac.

Na nedavno održanom prijemu kod načelnika opštine, arhijerejski namjesnik gradiški Mirko Milisavić istakao je da će prioritet tokom ove godine predstavljati uređenje hrama Pokrova Presvete Bogorodice kao i generalna obnova zadužbine mitropolita Georgija Nikolajeviča i crkvene kuće.

Mali broj sačuvanih objekata koji su svjedoci jednog istorijskog perioda, dodatno su uništeni tokom odbrambeno-otadžbinskog rata u BiH. Poslednjih godina radilo se na njihovoj sanaciji, a renovirani su i mnogi stambeni objekti u vlasništvu Opštine kao i oni privatni. Osim zadužbine mitropolita Nikolajeviča, u planu je i obnova i uređenje unutrašnjosti bivše zgrade Opštine. U njoj bi, prema najavama nadležnih, trebale biti smještene Narodna biblioteka, Zavičajni muzej i druge ustanove.

Info+ kablovski kanal