Vremenska prognoza

ponedeljak, 12 maj 2014 13:56

Ruski hor “Art sonus” prvi put gostovao u Gradišci

Omladinski akademski hor „Art sonus“ iz Sankt Peterburga odžao je koncert u Kulturnom centru Gradiška. Publici su se predstavili zanimljivim programom, te su izveli 13 kompozicija uglavnom na ruskom, ali i na engleskom jeziku.

Ruski hor “Art sonus” prvi put gostovao u Gradišci

Omladinski akdemski hor osnovan je prije pet godina. Do sada je učestvovao na brojnim festivalima gdje je osvajao značajne nagrade.Prema riječima dirigenta hora Vere Slasnaje najveći uspjeh im je osvojeno prvo mjesto na Međunarodnom festivalu horova u Istanbulu.  Ovo im je prvo gostovanje u Republici Srpskoj. Kažu da im je bilo ugodno, jer su ljudi sa ovih prostora gostoljubivi. Inače je ovaj ruski hor nastupio 9. i 10.maja na Međunarodnom festivalu horova "Zlatna vila" u Prijedoru.

Zanimljiv i drugačiji program koji je ovaj hor priredio u Gradišci čuo je i vidio mali broj posjetilaca. Među njima  bila je Svjetlana Paunesku. „Žao mi je što je bilo malo publike. Trebalo bi apelovati da se češće dolazi na ovakve događaje. U svakom slučaju ja sam uživala na koncertu“ kaže Paunesku.

Koncert su organizovali Kulturni centar i Odjeljenje za društvene djelatnosti. Načelnik Odjeljenja Dane Malešević je takođe izrazio nezadovoljstvo što je mala sala skoro bila prazna. „Ovo je bila prilika da nešto kvalitetno čujemo“ kaže Malešević „jer je riječ o horu koji je mnogo puta nagrađivan“.

Nadamo se da će se situacija u narednom periodu poboljšati, te da će posjetilaca biti više, jer mora se priznati da kulturnih događaja u gradu na Savi ne nedostaje.

Info+ kablovski kanal