Vremenska prognoza

ponedeljak, 23 jul 2018 09:22

Raznolikost igara i narodnih nošnji na “Danima dijaspore”

Nastupi 13 kulturno-umjetničkih društava uveličali su „Dane dijaspore“ u Dubravama kod Gradiške.

Raznolikost igara i narodnih nošnji na “Danima dijaspore”

Na manifestaciji koja se već godinama organizuje u ovoj mjesnoj zajednici, osim društava iz Gradiške, nastupili su i folklorni ansambli iz Donjeg Vakufa, Cazina, Tuzle i Srebrenika.  Glavni organizator je bilo KUD „Behar“ iz Dubrava.

„Cilj manifestacije je druženje naših raseljenih lica koja žive širom svijeta, a u ljetnjem periodu dolaze na godišnji odmor ovamo. Želimo da ih podsjetimo kako je to nekada bilo“, istakao je Ismet Raković, predsjednik KUD-a „Behar“ Dubrave.

„Mi smo prvi put u Dubravama. Lijepo nam je, sreli smo mnogo prijatelja koje nismo vidjeli godinama“,  kaže Senad Beganović, predsjednik KUD-a „Nakib Abdagić Kiban“ Donji Vakuf.

„Već nekoliko godina nastupamo na ovoj manifestaciji, koja je na zavidnom nivou“, kazao je Ranko Cumbo, predsjednik KUD-a „Dukati“ Brezik Laminci.

Dani dijaspore na najbolji način oslikavaju raznolikost narodnih običaja, a predstavljaju i pravi primjer međusobne sloge, uvažavanja i suživota različitih nacionalnosti u BiH, saglasni su načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić i potpredsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske Senad Bratić.

„Ovo je nešto što se treba njegovati, jer se kroz druženje rađaju novi kontakti i uspostavlja saradnja na ekonomskom i drugim nivoima“, istakao je Bratić.

„Raznolikost tradicija i nošnji treba da nas ujedini u jednu novu i veću energiju, da zajedno gradimo odnose na nivou RS i BiH. Lokalna uprava želi da postiče ravnomjeran razvoj svih krajeva opštine Gradiška“, naveo je Adžić.

Manifestacija „Dani dijaspore“ traje pet dana. Nakon nastupa kulturno-umjetničkih društava u narednim danima u planu su sportski sadržaji na stadionu u Dubravama.

Info+ kablovski kanal