Vremenska prognoza

utorak, 30 oktobar 2018 13:49

Promocija knjige „Krsne slave i zdravice Srba Donjovakufljana-Srbobranaca“

Gradiška publika imala je priliku da prisustvuje predstavljanju knjige „Krsne slave i zdravice Srba Donjovakufljana-Srbobranaca“, autora Gojka Ninkovića, koje je održano u Kulturnom centru Gradiška.

Promocija knjige „Krsne slave i zdravice Srba Donjovakufljana-Srbobranaca“

Autor je rekao da su Donjovakufljani bogomoljački narod, da je i sam rođen u patrijarhalnoj porodici, što ga je i inspirisalo za nastanak ove obimne knjige.

„Mislio sam da bi ipak trebalo na početak staviti nešto što se tiče istorijata Bosne i Hercegovine i našeg grada Donjeg Vakufa, odnosno Srbobrana. Tu sam obuhvatio Drugi svjetski, ali i protekli rat, kao i nekoliko podataka o stvaranju Republike Srpske. Zatim sam se bazirao na slave – šta su one, kada su nastale i šta su njihova obilježja. Nakon toga ide dio Srbobranci kao vjernici i ključna tema – slave i zdravice. Poslije sam obradio i srodstvo kod Srba, 2000 srpskih imena, naselja i srpska prezimena u tim naseljima, kao i slave koje se tamo slave, uz žitija svih svetaca. Bavio sam se i našim izgovorom, ikavštinom, ali i lokalizmima, arhaizmima, zaklinjanjima, preklinjanjima, blagosiljanjima i tako dalje“, objasnio je Ninković.

Pored autora, o knjizi je govorio i Slavko Mekinjić, član Zavičajnog udruženja Srba Donjovakufljana: „ Cilj Udruženja i jeste da se očuvaju običaji, tradicija i kultura. Mi smo zajedno sa Gojkom Ninkovićem to pretvorili u jednu knjigu, a Udruženje je izdavač. Gradiška je prvo mjesto gdje je izvršena promocija knjige, a sljedeći cilj nam je da to bude Bijeljina, budući da je ona druga po broju Srba izbjeglih iz Donjeg Vakufa.“

Pored Zavičajno udruženje Srba Donjovakufljana, organizatori promocije knjige Gojka Ninkovića su gradiška Narodna biblioteka i Kulturni centar.

Info+ kablovski kanal