Vremenska prognoza

ponedeljak, 26 oktobar 2020 13:27

Prepoznatljiva muzejska djelatnost u Gradišci

Zavičajni muzej u Gradišci je u proteklom periodu, kroz brojne projekte u kojima je učestvovao kao nosilac aktivnosti ili partner, dao značajan doprinos u promociji kulturno istorijskog naslijeđa ovog prostora.

Prepoznatljiva muzejska djelatnost u Gradišci

Posebno zbog epidemiološke situacije, svoju djelatnost najvećim dijelom realizuju kroz eksterni rad i rezultati su svakom stanovniku vidljivi.  Sagrađen je Trg Čubrilovića, postavljena statua Veljka Čubrilovića, sagrađena česma Dijani Budisavljević, bista prote Dušana Subotića i još mnogo toga. Sa aktivnostima nisu stali. Sada su angažovani na  uređenju parka kod Autobuske stanice i na Senjaku, izgradnji centralnog gradskog trga, otvaranju Kuće Lijevča i Potkozarja… „Mnoge aktivnosti smo završili, ali mnogo toga ima još da se radi. Posmatramo kako ova djelatnost funkcioniše u okruženju i dobru praksu primijenjujemo kod nas“, kaže direktor Bojan Vujinović, dodajući da su u nekim poduhvatima bili pioniri, kao što je Simpozij u kamenu, posvećen vrsnom mozaičaru Borislavu Nježiću. Kroz dogledno vrijeme , umjetnici iz svijeta će imati priliku promovisati svoj rad u Gradišci, kroz brojne mozaike koji će krasiti šetalište uz rijeku Savu. Takođe, u toku su aktivnosti na arheološkom lokalitetu u Kijevcima, projektu koji je za ovo područje od iznimne važnosti.

„Smatramo da ćemo svoj maksimum pokazati kada Muzej dobije prostor u Gradskoj vijećnici“, ističe Vujinović i dodaje da bi adaptacija ovog objekta mogla da počne iduće godine.

Info+ kablovski kanal