Vremenska prognoza

sreda, 31 oktobar 2018 14:42

Predstavljena knjiga „Kulturno pamćenje tršćanskih Srba“

U Kulturnom centru Gradiška promovisana je knjiga "Kulturno pamćenje tršćanskih Srba" autora Mile Mihajlović.

Predstavljena knjiga „Kulturno pamćenje tršćanskih Srba“

Mihajlovićeva, koja živi i radi u Rimu, rekla je na promociji da je knjiga naučna studija koja kroz teorijski i empirijski pregled života i trajanja, integracije i asimilacije tršćanskih Srba definiše dva pojma – kulturno pamćenje u dijaspori i nacionalnu kulturu u dijaspori. Ona je naglasila da knjiga koju je dugo pisala pruža jasnu kulturološku sliku o specifičnostima tršćanskih Srba i formira platformu za formulisanje preciznih ciljeva, misija i zadataka državnih institucija u smislu očuvanja ogromnog kulturnog i nacionalnog blaga izvan države matice.

Autorka kaže da je istraživanjem utvrdila da je najveći broj tršćanskih Srba bio iz BiH, a dosta ih je bilo iz Boke, Like, Banata, Bačke, Srema i Slavonije, područja koja nisu fizički pripadala državi Srbiji, a činila su jedinstven duhovni prostor srpskog nacionalnog bića.

Knjiga je „Kulturno pamćenje tršćanskih Srba“ prevedena je i na italijanski jezik, pod pokroviteljstvom je prestolonasljednika Aleksandara Drugog Karađorđevića, a izdata je i uz pomoć Vlade Srbije.

Info+ kablovski kanal