Vremenska prognoza

četvrtak, 08 novembar 2018 13:29

Otvorena izložba „Između lijeka i otrova“

U Zavičajnom muzeju Gradiška otvorena je izložba „Između lijeka i otrova“ Prirodnjačkog odjeljenja Muzeja Republike Srpske.

Otvorena izložba „Između lijeka i otrova“

Autor izložbe, kustos-biolog Nataša Kovačević objasnila je najprije kako je tekao dvogodišnji proces prikupljanja izložene biljne vrste specifične za podneblje Republike Srpske. Ona svojom izložbom pokušava podići svijest o biljkama koje nas okružuju, njihovim ljekovitim, ali i otrovnim svojstvima.

“Izložba predstavlja specifičnu grupu biljaka, ljekovito otrovne biljne vrste koje zahvaljujući specifičnim supstancama koje sadrže mogu da djeluju na organizam ili ljekovito ili da budu otrovne. Doza je ta koja određuje da li je ta biljka lijek ili otrov. S obzirom na to da u današnjem vremenu ponovo koristimo ljekovito bilje, veoma je bitno naučiti koje su bezbjedne za upotrebu, a koje nam mogu nanijeti štetne posljedice” kaže Nataša Kovačević, autor izložbe.

Ova izložba je prvi put predstavljena u Banjaluci u martu 2015. godine.

 “Cilj izložbe je promovisanje blaga koje čuva Muzej Republike Srpske i da ono bude predstavljeno u muzejima širom Srpske” rekao je Vladimir Đukanović, zamjenik direktora Muzeja RS.

Izložba sa ovom tematikom, prvi put je predstvaljena u Zavičajnom muzeju Gradiška. Direktor Bojan Vujinović kaže da ima biljaka koje su sa prostora Lijevča polja i Potkozarja koje je prezentovano i skladišteno, te se čuva kao dio fundusa herbarijuma.

Izožba „Između lijeka i otrova“ je edukativnog karatketra i namijenjena je svim uzrastima. Za sve zainteresovane u Zavičajnom muzeju Gradiška biće otvorena do 3. decembra.

Info+ kablovski kanal