Vremenska prognoza

ponedeljak, 04 jun 2018 14:50

Održano 13. Potkozarsko posijelo

U Gornjim Podgradcima održano je 13. Potkozarsko posijelo, koje je organizovalo Kulturno umjetničko društvo „Kozara“.

Održano 13. Potkozarsko posijelo

Tradicionalna kulturna manifestacija ove godine okupila je izvorne muške i ženske pjevačke grupe sa područja Hrvatske, Srbije i Republike Srpske.

Ove godine prvi put na posijelu u Podgradcima predstavili su se članovi pjevačke grupe Udruženja građana Krajine „Zora“ iz Kragujevca koje postoji 15 godina.

Rado viđeni i česti gosti Potkozarskog posijela su i članovi “Gocine grupe“ iz Kostajnice i izvorne grupe „Snop“ iz Nove Topole koji su prije koncreta nastupali u zaseoku Tenđerići, nekadašnjim mjestima narodnih okupljanja.

Na ovoj tradicionalnoj manifestaciji svoj repertoar predstavili su domaćini izvorne pjevačke grupe čiji je član dva mjeseca sedamnaestogodišnji Marko Ivanović. „Ja sad učim da pjevam izvornu narodnu pjesmu i to nije nimalo lak zadatak iako tako izgleda“ kaže Marko Ivanović.

Organizatori 13. Potkozarskog posijela kažu da su zadovoljni ovogodišnjom manifestacijom.

„Manifestacija je uspijela,a cilj je njegovanje naših običaja i tradicije,a posebno ojkače. Brojni su učesnici i svi trebamo raditi da prenosimo običaje na mlade generacije“ rekao je Nemanja Panić, predsjednik KUD-a “Kozara” Gornji Podgradci.

Potkozarsko posijelo, koje čuva izvornu pjesmu i običaje, i ove godine održano je pod poktoviteljstvom opštine Gradiška, lokalne Turističke organizcije i drugih sponzora.

Info+ kablovski kanal