Vremenska prognoza

petak, 14 decembar 2018 16:29

Odigrana predstava "Kolubarska bitka"

Predstava „Kolubarska bitka“ odigrana je u Kulturnom centru Gradiška. Pozorište Prijedor pred gradiškom publikom oživjelo je bitku-prekretnicu i likove vojvode Živojina Mišića, Stepe Stepanovića, Radomira Putnika, Nikole Pašića...

Odigrana predstava "Kolubarska bitka"

Predstava je rađena po romanu „Koreni“ Dobrice Ćosića, dramatizaciji Borislava Mihajlovića Mihiza, a u režiji Aleksandra Dunđerovića.

„Specifična je predstava po tome što je akcenat više stavljen na Živojina Mišića kao čovjeka iz naroda, kao muža, oca, komšiju, koji voli sve svoje vojnike, prijatelje... narod“, rekao je Goran Jokić, glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Za predstavu, koja je je multimedijalnog karaktera, korišteni su i memoari Živojina Mišića i brojnih drugih sudionika tog vremena. Goran Jokić, koji tumači lik vojvode Mišića, kaže da ova uloga predstavlja veliku odgovornost: „Riječ je o možda najvećem srpskom vojskovođi u istoriji i jednom od najvećih svjetskih vojskovođa. Odgovornost je i da, poslije čuvene verzije Jugoslovenskog dramskog pozorišta, mi uradimo nešto kvalitetno. Tim više što je ovo godina u kojoj je obilježeno 100 godina od pobjede u Prvom svjetskom ratu, a igrali smo je baš 11. novembra u Beogradu, gdje smo dobili odlične kritike. Odgovornost je bila i igrati ulogu koja ima više od pola teksta predstave.“

Poseban izazov predstavljalo je 26 uloga, koje je tumačilo 14 glumaca.

„Neki od glumaca igraju i po tri, četiri uloge. To ništa ne smeta, jer je sve na pozorišni način riješeno. Na početku su u jednim kostimima, poslije se presvuku u druge... publika je to prihvatila kao ključ za gledanje predstave“, objasnio je Jokić.

On je naveo da su reakcije publike odlične, nerijetko i vrlo emotivne. U narednom periodu u planu je turneja u pojedinim gradovima Engleske.

Info+ kablovski kanal