Vremenska prognoza

sreda, 26 februar 2014 16:33

Obilježeno 60 godina NIN-ove nagrade

Narodna biblioteka u Gradišci obilježila je 60 godina NIN-ove nagrade. Povodom toga upriličeno je nekoliko aktivnosti,a najveću pažnju posjetilaca privukao je razgovor o ovoj značajnoj nagradi u kojem su učestvovali profesori srpskog jezika i književnosti Radana Vila Stanišljević, Dario Gvozden i v.d. direktora Narodne biblioteke Snježana Miljković.  

Obilježeno 60 godina NIN-ove nagrade

NIN-ova nagrada književna je nagrada za najbolji roman godine, a dodjeljuje je časopis NIN. Dodjeljivana je piscima sa prostora bivše Jugoslavije, a sada se dodjeljuje u Srbiji. Profesorica Radana Vila Stanišljević kaže da je to nagrada koja je dala najveća djela u našoj književnosti posljednjih šezdeset godina. “Kada je bilo pedeset godina NIN-ove nagrade kritičari su napravili listu kojih je deset knjiga ostalo da živi. Na prvom mjestu je bio roman Meše Selimovića “Derviš i smrt”. Zapravo vrijeme je potvrdilo vrijednost NIN-ove nagrade” dodala je profesorica Radana Vila Stanišljević.

NIN-ova nagrada prvi put je dodjeljena 1954. godine, a dobio ju je Dobrica Ćosić za roman“Koreni“. Ovaj pisac je još jednom bio nagrađen za roman „Deobe“ dok je trostruki dobitnik  bio samo Oskar Davičo. Nagrada je u toku ovih 60 godina samo četiri puta dodjeljena ženama piscima:Dubravki Ugrešić, Svetlani Velmar Janković, Grozdani Olujić i Gordani Ćirjanić. Prošle godine NIN-ovu nagradu dobio je Goran Gocić za roman „Tai“. Neka od djela uvrštena su u školski plan i program. “U programu srednjih škola zastupljeni su “Koreni” , “Derviš o smrt”. O nagradi se informišu putem razgovora o tim romanima, upućeni su u dugovječnost NIN-ove nagrade” kaže profesor Dario Gvozden.

Neka nagrađena djela su povodom obilježavanja ove godišnjice bila izložena u Narodnoj biblioteci. “Ovdje nemamo sva nagrađena djela, ali imamo oko dvadesetak knjiga među kojima je roman “Tai” i “Veliki rat””rekla je Snježana Miljković, v.d. direktora JU “Narodna biblioteka” Gradiška. Osim razgovora u Narodnoj biblioteci je na ovaj dan priređen praznik knjige odnsno Dan otvorenih vrata te je ustanova radila nešto duže nego što je to uobičajeno od 8 do 20 časova.

Info+ kablovski kanal