Vremenska prognoza

petak, 27 jul 2018 18:33

KUD „Kozara“ iz Gornjih Podgradaca postoji 92 godine

Kulturno umjetničko društvo „Kozara“ iz Gornjih Podgradaca društvo je sa najdužim stažom u opštini Gradiška.

KUD „Kozara“ iz Gornjih Podgradaca postoji 92 godine

Koncertom na ljetnoj pozornici Doma kulture „Lepa Radić“ obilježili 92  godine postojanja. Predstavile su se sve sekcije i izvorna grupa društva.

Folklorni ansambl iz Gornjih Podgradaca broji oko 120 članova.  Na repertoaru imaju 12 koreografija. Do sljedećeg koncerta sigurno će se moći pohvaliti novim igrama.

„U zadnje vrijeme ja sa kolegom Mirkom Borajnovićem istražujem ovo području i na dobrom smo putu da sašijemo nošnje na osnovu jedne koja je stara devedeset godina. Što se tiče običaja mi to znamo a to je „Kozaračko kolo“ i tu ćemo koreografiju postaviti“ kaže Nebojša Šinik, koreograf KUD „Kozara“ Gornji Podgradci.

KUD „Kozara“ realizuje mnogobrojne aktivnosti na očuvanju tradicije Potkozarja.Pored godišnjeg koncerta nedavno su organizovalo 13. Potkozarsko posijelo, te su imali i mnoge druge aktivnosti.

„Već smo nekoliko puta bili u inostranstvu kao i u mnogim mjestima u okruženju. Nabavili smo dosta opreme, obnovili nošnju“ rekao je Nemanja Panić, predsjednik KUD „Kozara“ Gornji Podgradci.

Prihod od prodaje ulaznica sa ovog koncerta namijenjen je za nabavku nošnji za dječije folklorne sekcije. Pored toga rad društvo iz Gornjih Podgradaca pomaže i opština Gradiška koja vodi računa o očuvanje tradicije, običaja i kulturne baštine.

„Trudimo se da kroz budžet podržimo rad društava. Pomažemo njihova okupljanja. Za kulturu Opština izdvaja preko milion maraka. Takođe podržavamo infrastrukturu, te je uz pomoć opštine obnovljen Dom kulture u Gornjima Podgradcima“ kaže Zoran Adžić, načelnik opštine Gradiška.

Kao gosti na koncertu nastupili su članovi KUD –a „Slavko Mandić“ iz Laktaša.

Info+ kablovski kanal