Vremenska prognoza

četvrtak, 24 oktobar 2019 17:42

Izložba slika sa Likovne kolonije „Bardača – Srbac 2019“

U Zavičajnom muzeju u Gradišci otvorena je izložba slika sa Likovne kolonije „Bardača – Srbac 2019“ nastalih krajem juna ove godine u okviru 36. saziva Likovno ekološke  kolonije.

Izložba slika sa Likovne kolonije „Bardača – Srbac 2019“

U radu Kolonije učestvovalo je 10 slikara koji su stvarali na temu „800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve“.

„Naša kolonija je 1998. godine je takođe radila na temu „800 godina manastira Hilandara“. Tada su takođe nastala vrijedna djela sa vjerskim motivima.Ove godine učestvovali su slikari iz Crne Gore, Srbije i Republike Srpske. Bili su obavezni da urade jedno djelo upravo na ovu zadanu temu “ rekao je Stevan Umljenović, stručni saradnik Centra za kulturu i sport Srbac.

Kroz bardačku koloniju u protekle tri decenije prošao je veliki broj poznatih slikara iz gotovo svih republika bivše Jugoslavije i nekoliko drugih zemalja.Oni su iza sebe ostavili 640 djela.Veliki dio tih slika se nalazi kod donatora i sponzora kolonije.   

„Nalaze se u javnim ustanovama i jedan veliki dio u depou“ kaže Stevan Umljenović, stručni saradnik Centra za kulturu i sport Srbac.

Iz Zavičajnog muzeja Gradiška kažu da je postavljanje izložbe sa Likovno-ekološke kolonije "Baradača-Srbac 2019" rezultat dobre saradnje ove ustanove i Centra za kulturu i sport Srbac.

Info+ kablovski kanal