Vremenska prognoza

utorak, 17 jul 2018 21:10

Izložba „Sjećanja na Milanovac“ otvorena u Gradišci

Izložba slika „Sjećanja na Milanovac“ otvorena je u Zavičajnom muzeju u Gradišci. Autor izložbe je Dragan Stupar, umjetnik iz Prijedora.

Izložba „Sjećanja na Milanovac“ otvorena u Gradišci

Na slikama je prikazao svoje rodno mjesto, selo Milanovac kod Sanskog Mosta.

„Svojim slikama se vraćam u stara vremena. Sjećam se onoga što je nekad bilo, a čega danas više nema. To su običaji, prela, zborovi, žetve, itd. Ima tu različitih motiva“, kaže Stupar.

Stupar za sebe kaže da je samouki slikar. Kist je prvi put uzeo u ruke u 33. godini života. Na početku svog umjetničkog rada od starijih i iskusnijih slikara dobijao je savjete da ne kopira ničiji stil, već da bude jedinstven i svoj. Stuparova umjetnost pripada pravcu naive, a njegova djela izlagana su širom bivše Jugoslavije, ali i u zemljama inostranstva.

„Ima nas dosta slikara naive u Republici Srpskoj. Razlikujemo se po figurama i nijansama boja. Kod mene su figure specifične, jer imam svoj način na koji ih slikam. Prepoznatljiv sam po tome što imam samo svoj pravac“, istakao je Stupar.

Izložbu Dragana Stupara, Zavičajni muzej Gradiška upriličio je u saradnji sa Muzejom Kozare iz Prijedora.

„Izložena djela su nastala u protekle dvije, tri godine, a izložba je prodajnog karaktera“, rekao je Bojan Vujičić, kustos Zavičajnog muzeja Gradiška.

Izložba slika „Sjećanja na Milanovac“ u Zavičajnom muzeju u Gradišci biće otvorena naredne dvije sedmice.

Info+ kablovski kanal