Vremenska prognoza

petak, 12 jul 2019 12:46

Grbavačko prelo održano po trinaesti put

Krajiška pjesma i ojkača čuvari tradicije u Grbavcima

Grbavačko prelo održano po trinaesti put

Ovogodišnje Grabavčko prel,o koje se održava uoci Petrovdana, okupilo je brojne pjevačke grupe iz krajiških opština. U narodnoj pjesmi uživali su brojni posjetioci, pretežno Grbavčani i mještani susjednih sela.

Za ovu tradicionalna manifestaciju, u Grbavcima se pripremaju gotovo cijele godine, kako bi svi koji dođu uživali u tradiciji i običajima naroda potkozarskih opština.

Na manifestaciji, koja se održava pod motom “Da nam se običaji ne zaborave”, predstavilo se petnaestak grupa, a svakako, najzapaženiji nastup imali su domaćini, pjevačka grupa “Ponos Kozare” iz Grbavaca, koja uglavnom njeguje krajišku pjesmu.

Pjevačke grupe iz krajiških opština tokom cijele godine odlaze na gostovanja i dočekuju u svojim mjestima druge pjevačke grupe. Na taj način odžavaju tradicionalnu pjesmu u životu, jer, mladi su, tvrtde, nažalost, sve manje zainteresovani da nastave stazama svojih predaka.

Ipak, u svakom selu ima djece i mladih koji vrlo rado njeguju tradicionalnu igru i pjesmu. Tako je i u Grbavcima. Dragana Cvijić, članica tamošnjeg kulturno-umjetničko društva, redovan je učesnik ove manifestacije. Sa svojim vršnjacima, predstavila se obradom pjesme “Kuće male krečene u bijelo”.

Početak tradicionalne manifestacije ozvaničio je predsjednik gradske Skupštine Milenko Pavlović, a nastupe učesnika pratili su i drugi predstavnici Gradske uprave Gradiške, koja je dala podršku održavanju 13. smotre krajiške pjesme.

Organizatori ove manifestacije su Mjesna zajednica Grbavci, kulturno-umjetničko društvo „Trinaest Skojevki“ i pjevačka grupa „Ponos Kozare“ iz Grbavaca, uz podršku gradske Turističke organizacije.

Info+ kablovski kanal