Vremenska prognoza

subota, 20 jul 2019 12:19

DRUGI DAN „KOZARSA“: Položaj umjetnika danas

Drugog dana trećeg Međunarodnog muzičkog festivala „KozArs“ ispred Gradske vijećnice u Gradišci održan je multimedijalni performans, pod nazivom „Kontekst“.

DRUGI DAN „KOZARSA“: Položaj umjetnika danas

„Zašto taj naziv? Kontekst znači „sa tekstom“, a danas pored zvuka i slike, čitaću tekstove poznatih svjetskih autora. Posmatrači, koji će u ovom slučaju biti i autori, a mi ćemo biti i posmatrači, zaduženi su da otkriju o čemu se radi i da tokom cijelog performansa promišljaju o ulozi autora danas, o ulozi grada, budući da je Gradiška postala grad. Da li je autor grad, da li je grad autor? Da li je Gradiška posmatrač ili autor? Gdje je mjesto Kozare danas, da li posvećujemo dovoljno pažnje Kozari i Gradišci“, navela je Radost Galonja Krtinić, umjetnički direktor.

Pored ovoga organizatori, Udruženje za razvoj kulture „Skomrah“, nastojali su da prikažu položaj umjetnika danas.

„Pokušali smo publiku da uvučemo u tu priču, da publiku bude jedan streljački vod. Publika je uvijek streljački vod koji strijelja umjetnika. Druga stvar, o ukusima se ni ne raspravlja. Svako ima pravo da mu se nešto sviđa“, rekao je Željko Galonja, predsjednik Udruženja „Skomrah“.

Treći dan festivala rezervisan je za promociju prvog muzičkog albuma, kao i zbornika radova „Kozara kroz zvuk, riječ i sliku“.

Info+ kablovski kanal