Vremenska prognoza

ponedeljak, 13 avgust 2018 13:09

Biblioteka obilježava 113 godina postojanja čitaonice

Izložbom starih knjiga i dodjelom zahvalnica zasluženim pojedincima u Narodnoj biblioteci Gradiška obilježeno je 113 godina od postojanja čitaonice.

Biblioteka obilježava 113 godina postojanja čitaonice

Predstavljen je i istorijat razvoja Narodne biblioteke od čitaonice koja je nastala 1905. godine pa do današnje biblioteke.
„U BiH prije nego što su se počele otvarati javne biblioteke prvo su se otvarale javne srpske čitaonice. Jedna takva jeste u Gradišci otvorena 1905. godine i ona je predstavljala značajnu instituciju za razvoj prosvjete i kulture u našoj opštini. U junu 1914. godine u Gradišci se osniva prva knjižnica koja je djelovala u sklopu SP i KD „Prosvjeta“. Pretpostavljamo da je uz knjižnicu radila i čitaonica. Nakon Drugog svjetskog rata Narodna knjižnica uz neoštećeni dio svog fonda počinje ponovo svoj proces rada i održava ga pod nazivom Narodna biblioteka“ rekla je Danijela Brajić,  bibliotekar Narodne biblioteke Gradiška.
Govoreći o istorijatu bibliotekar Danijela Brajić je istakla da od 1905. pa do 1985 godine biblioteka  bila prinuđena da knjižni fond preseljava i da proces rada organizuje u okviru nekih radnih organizacija.
„Odlukom SO Bosanska Gradiška 1985. godine Narodna biblioteka počinje da radi kao samostalna institucija dobija svoje prostorije u Domu kulture, sve do novmebra 2005. godine kada zbog požara dobijamo prostor u zgradi Crvenog krsta gdje se i danas nalazimo“ rekla je Danijela Brajić.
Prostorije današnje Narodne biblioteke često posjećuju pojedinci kojima su ovom prilikom dodjeljene zahvalnice za doprinos u razvoju bibliotekarstva.
Izložba kojom je takođe obilježena godišnjica čitaonice obuhvata 24 knjige iz oblasti književnosti, koje su klasifikovane u fond stare i rijetke knjige.

Info+ kablovski kanal