Vremenska prognoza

sreda, 20 novembar 2013 14:34

Zanatska zanimanja imaju veću šansu za zapošljavanje

Iako se sve manje mladih opredjeljuje za zanate, činjenica je da ta zanimanja imaju veću šansu za zapošljavanje.  

Zanatska zanimanja imaju veću šansu za zapošljavanje

To su prepoznali u Tehničkoj školi Gradiška, u kojoj se godinama obrazuju struke zavarivačam, bravara, instalatera, automehaničara. Kako bi što bolje savladali zanat u ovoj ustanovi nastoje da učenicima obezbjede što bolje uslove prilikom obavljanja praktične nastave.

“Naše radionice su dosta dobro opremljene, posebno od ove godine, jer smo dosta uložili. Nabavili smo aparate za zavarivanje, razne prese, bušilice i ručne alate“ kaže Milorad Lazić, nastavnik praktične nastave.

Varioci su dosta traženi na tržistu rada, te je to jedno od deficitarnih zanimanja. Učenici trećeg razreda Slobodan i Danijel koji su se za tu struku opredjelili imaju veliku šansu da se nakon završetka škole ubrzo zaposle. U Tehničkoj školi časovi praktične nstave održavaju se po mogućnosti kod poslodavca ili u školskoj radionici.

„Onoliko koliko smo u mogućnosti trudimo da što veći dio prakse obavljamo u školi. Postoje određene tendencije da bi od iduće školske godine mogli upisati još jedno zanimanje, a to je mehaničar grejne i rashladne tehnike“ rekao je direktor Tehničke škole Vlado Tomić. U svakom slučaju učenicima posebno onim koji su upisali neki zanat treba pružiti mogućnost  da pored teorijskog  znanje, u toku školovanja provedu dosta  vremena i na praktičnoj nastavi. Sa takvim znanjem i iskustvom postojaće veća mogućnost da se lakše i brže uključe u proces rada.

Info+ kablovski kanal