Vremenska prognoza

ponedeljak, 07 april 2014 14:49

Zanatom do zaposlenja

Približava se kraj školske godine. Većina maturanta ima istu dilemu. Za koju se srednju školu ili fakultet odlučiti? Koje zanimanje odabrati? Odgovor nije jednostavan. Posebno u današnje vrijeme kada je prisutna sve veća nezaposlenost i na evidenciji Biroa za zapošljavanje nalaze se ljudi raznih zanimanja. S toga se učenici sve više opredjeljuju za zanimanja koja im mogu obezbijediti lakše zaposlenje.

Zanatom do zaposlenja

“U posljednje vrijeme djeca više upisuju matematiku ili fiziku, jer lakše mogu doći do posla. Isti slučaj je i sa tehničkim fakultetima” kaže Vlado Tomić, direktor Tehničke škole. Iako se sve manje mladih opredjeljuje za zanate, činjenica je da ta zanimanja imaju veću šansu za zapošljavanje, što se može vidjeti i na primjeru opštine Gradiška. “Potrebi su radnici koji su obučeni za tapetariju, kao i varioci” rekao je Ljubimko Čakalj, načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu.

Putem Odjeljenja za društvene djelatnosti opština Gradiška nastoji da uskladi potrebe privrednika sa mogućnostima obrazovnog procesa, te na taj način smanji nezaposlenost. U Tehničkoj školi ove školske godine učenici imaju na raspolaganju različita zanimanja. “Ove godine je između ostalog u ponudi mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje, zatim mehaničar grejne i rashladne tehnike” dodao je Tomić.

“Da bi uticali na smanjenje nezaposlenosti mi moramo cijeniti sebe i ono što imamo” kaže vlasnik butika Cobra sport Mićo Lukić koji smatra da je Gradiška bogata prirodnim resursima, te bi mogla biti dobar servis velikih svjetskih kompanija. Buduće zanimanje nije lako odabrati. Danas je teško uskladiti sopstvene želje sa potrebama tržišta rada. U svakom slučaju treba dobro razmisliti, jer gradiški osnovci i srednjoškolci uskoro moraju donijeti jednu od najvažnijih odluka.

Info+ kablovski kanal