Vremenska prognoza

petak, 19 oktobar 2018 15:25

Zadovoljavajuće stanje bezbjednosti na području PU Gradiška

Na području koje operativno pokriva Policijska uprava Gradiška u proteklih devet mjeseci evidentirano je manje krivičnih djela, kao i broj narušavanja javnog reda i mira, dok je saobraćajnih nezgoda bilo nešto više nego u protekloj godini.

Zadovoljavajuće stanje bezbjednosti na području PU Gradiška

Saopšteno je to na konferenciji za medije u Policijskoj upravi.

„Sagledavajući statističke pokazatelje po svim segmentima, stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Gradiška se može ocijeniti kao zadovoljavajuće. U posmatranom periodu nisu evidentirana krivična djela koja bi izazvala uznemirenost javnosti. Takođe, izborni proces je protekao bezbjedno, uspješno je izvršeno obezbjeđenje svih predizbornih skupova, kao i obezbjeđenje biračkih mjesta u toku izbornog dana“, istakao je Miloš Brkić, načelnik Policijske uprave Gradiška.

Od ukupno evidentirana 274 krivična djela u periodu od januara do septembra rasvijetljeno je 83%.

„U posmatranom periodu prijavljeno je 148 krivičnih djela protiv imovine, od čega su najbrojnije ,,teške krađe“i ,,krađe“. U analiziranom periodu evidentiran je manji broj imovinskih krivičnih djela u odnosu na uporedni period prethodne godine. Takođe, broj evidentiranih krivičnih djela ,,teška krađa“, kao i „krađa“. Zaprimljeno je 17 prijava o počinjenim krivičnim djelima protiv života i tijela, a rasvijetljenost krivičnih djela protiv života i tijela iznosi 100%.  Operativnim radom policijskih službenika otkriveno je osam krivičnih djela i 12 prekršaja u vezi zloupotrebe opojnih droga kojom prilikom je pronađena i oduzeta određena količina marihuane 16 komada kanabis sjemenke i tableta ekstazi (1 komad), a 11 lica je lišeno slobode“, naveo je Željko Puzić, načelnik Odjeljenja kriminalističke policije u PU Gradiška.

U proteklim mjesecima javni red i mir je narušen 179 puta, a evidentirano je 399 saobraćajnih nezgoda.

„118 nezgoda je sa posljedicama po lica, a 281 nezgoda sa materijalnom štetom. Četiri lica su smrtno stradala (prethodne godine 5 lica),  26 lica je zadobilo teške tjelesne povrede, a 134 lica lake tjelesne povrede. Ukupno je evidentirano 7515 prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, koji su sankcionisani sa 174 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdavanjem 6679 prekršajnih naloga. Iz oblasti bezbjednosti saobraćaja preduzeto je niz preventivno represivnih aktivnosti, a iz saobraćaja je isključeno 707 vozača, od toga 469 vozača je isključeno zbog vožnje pod uticajem alkohola, 202 vozača je isključeno zbog upravljanja motornim vozilom prije sticanja prava i iz ostalih razloga su isključena 36 vozača“, naglasio je Dejan Trifković, načelnik Odjeljenja policije.

 U Policijskoj upravi su istakli da je period turističke sezone u Gradišci protekao bez većih incidenata, a u septembru je uspješno realizovana akcija „Zaštitimo djecu u saobraćaju“.

Do kraja oktobra trajaće republička akcija sa akcentom na „Pojas, sigurnosne sjedalice za djecu i mobilne telefone“, te su iz PU Gradiška apelovali na vozače da se pridržavaju zakonskih propisa.

Info+ kablovski kanal