Vremenska prognoza

petak, 23 avgust 2019 14:36

Vrijeme presudilo voću

Ovogišnji rod šljive prepolovljen je u odnosu na prošlu godinu.

Vrijeme presudilo voću

Zbog rekordno malih prinosa pojedini voćari od ovogodišnje berbe teško će pokriti troškove proizvodnje. O toj računici Rade Gabrić iz Bistrice sad ne razmišlja, jer u svom voćnjaku nema niti jedan plod. On je odlučio da nakon dvije decenije bavljenja voćarstvom odustane od ove proizvodnje.

„Na proljeće je došao kasni mrazni, sve što je bilo zdravih voćaaka, jabuka, krušaka i šljiva mraz je to obrao i ja sam 20-tog aprila napisao u svom dnevniku koji vodim redovno da sa ovim završavam“ rekao je Rade Gabrić, voćar iz Bistrice.

Nepovoljne vremenske prilike u vrijeme cvijetanja šljive glavni su uzrok loše godine kaže Dragoja Dojčinović predsjednik Udruženja voćara RS. On ističe da je ovakvo stanje uticalo na  visinu cijene šljive.

Osim šljive ove godine  najviše su podbacile trešnje čiji je rod bio umanjen za više od 60 odsto, a manji prinosi zabilježeni su kod jagode i maline.

„Kruška je ove godine isto podbacila za nekih 50 do 60 posto.Jabuka je ipak malo bolja, a najviše je ovdje zastupljena, dobar je kvalitet i dobar rod“ rekao je Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske.

Dojčinović je izrazio očekivanje da neće biti problema oko plasmana jabuke te da će i ove godine voće biti isporučeno na domaće tržište i za Rusku Federaciju. Dodaje da je Udruženja voćara RS donijelo je odluku da zaštitna cijena jabuke u fazi berbe bude od 65 do 70 feninga.

Info+ kablovski kanal