Vremenska prognoza

subota, 20 april 2019 17:07

Vrbica okupila brojne vjernike

U Gradišci je i ove godine svečano obilježena Lazareva subota, praznik u narodu poznatiji kao Vrbica. Ispred OŠ “Danilo Borković” okupio se veliki broj pravoslavnih vjernika, najviše djece koja su nosila grančice vrbe, u spomen svečanog ulaska Gospoda Isusa Hrista u Jerusalim.

Vrbica okupila brojne vjernike

„Na ovaj način, litijskim proslavljanjem ovog praznika evociramo uspomenu na svečani ulazak Gospoda i spasa našega Isusa Hrista u sveti grad Jerusalim, kada ga je mnoštvo građana dočekalo i bacalo svoje haljine ispred Njega, kao i palmine grane. Naravno, u ovim krajevima nemamo palmine i maslinove grančice, ali imamo vrbove“, objasnio je Dario Drinić.

Po dolasku pred hram Pokrova Presvete Bogorodice, učesnici svečane litije su  unijeli  grančice u hram, da se  osvještaju. U svečanoj povorci, koja se kretala centrom našeg grada, učestvovali su  učenici Osnovnih škola „Danilo Borković“ i „Vasa Čubrilović“, te članovi KUD-a „Kolovit“.

„Svečanom litijom prošli smo gradom i djeca su u rukama nosila vrbove grančice. Zahvaljujem se učesnicima ove svečane litije, prije svega našoj djeci, koja su naša nada i budućnost i zbog koje sve danas činimo i radimo“, rekao je Gojko Slijepčevič, arhijerejski namjesnik gradiški.

Lazareva subota i Vrbica obilježavaju se uoči hrišćanskog praznika Cvijeti, a nedjelju dana prije najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa. 

Info+ kablovski kanal