Vremenska prognoza

utorak, 21 maj 2019 14:11

Više kiše manje bagremovog meda

Hladno i kišovito proljeće onemogućilo je ispašu pčela, zbog čega će prvo ovogodišnje vrcanje mnoge pčelare širom Republike Srpske ostaviti praznih ruku.

Više kiše manje bagremovog meda

Prema riječima dugogodišnjeg pčelara Slavka Subotića iz Kozinaca kod Gradiške, posebno je ugrožena proizvodnja bagremovog meda.

„Cijelo proljeće je vrlo nestabilno vrijeme tako da pčele nisu bile u mogućnosti pravovremeno ni da se razviju da bi iskristile bagremovu pašu. Međutim i sam bagrem je došao u vrlo nezgodno vrijeme. Bagremova paša je uvijek bila nesigurna“ kaže Slavko Subotić, pčelar.

Zbog ovakvog stanja mnogi pčelari moraju prihranjivati pčelinja društva. Međutim Slavko Subotić zbog ranijih gubitaka imao je više meda koji je iskoristio za prihranjivanje pčela.

Kišovito vrijeme uznemirilo je pčele, zbog čega je pokrenut jak rojev nagon u cijelom regionu.

„Nastojimo da spiječimo rojenje, međutim to ide teško i kod mene se to javlja. Nakon bagrema možemo očekivati pašu agacije, kupine ,a lipa je neizvjesna. Vidjećemo šta će biti“ rekao je Slavko Subotić, pčelar.

Prošla godina je za Slavka Subotića bila je jedna od najboljih za pčelarenje. Kaže da je imao oko 4, 5 tone meda, te da je prosječni prinos bio oko 30 kilograma po košnici.

Info+ kablovski kanal