Vremenska prognoza

utorak, 24 novembar 2020 13:47

Vakcinacija protiv sezonskog gripa počinje sutra

Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Gradiška sutra će početi sa vakcinacijom stanovništa protiv sezonske gripe.

Vakcinacija protiv sezonskog gripa počinje sutra

Načelnik ove Službe doktorica Slađana Tepavac kaže da su nabavili 700 besplatnih i 850 komercijalnih doza vakcine.

„Zainteresovanost građana ove godine kao i prošle mislim da će biti jako velika. Da li će nabavljene doze biti dovoljne to ne znamo.Pacijenti koji imaju pravo na besplatnu vakcinu su pacijenti na hemodijalizi, oni koji su insulin ovisni, koji su imali intervencije na srcu, od multipleskleroze, pacijenti oboljeli od karcionoma koji se ne nalazi u akutnoj fazi bolesti, djeca oboljele od cistične fibroze, ljekari na infektivnim klinikama i odjeljenjima intenzivne njege“  kaže dr Tepavac.

Cijena komercijalne doze vakcine je 26 KM. Vakcinacija se može obaviti u ambulantama porodične medicine,a što se tiče grada oni koji imaju pravo na besplatnu vakcinacija kod porodičnog ljekara, a komercijalna za grad obavlja se u HES-u.

Tepavac je istakla da do sada u Gradišci nije bilo zabilježenih slučajeva oboljelih od gripe. Ona je govorila i o trenutnoj epidemiološkoj situaciji kada je riječ o korona virusu, te o značaju vakcinacije.

Info+ kablovski kanal