Vremenska prognoza

ponedeljak, 07 oktobar 2019 13:07

Udruženje „Žena i porodica“ Gradiška proslavilo 25 godina rada

Udruženje „Žena i porodica“ Gradiška obilježilo je 25 godina neprekidnog rada dokumentarnom izložbom i svečanom akademijom u Kulturnom centru Gradiška.

Udruženje „Žena i porodica“ Gradiška proslavilo 25 godina rada

Udruženje je osnovano sa jednom idejom vodiljom a to su humanitarne aktivnosti. Od posjeta vojsci, u ratno vrijeme, do projekta po kojem je izmijenjen Izborni zakon u Bosni i Hercegovini – za 25 godina ovo Udruženje značajno je doprinijelo lokalnoj zajednici.

„Posjećivale smo vojsku, zbrinjavale izbjeglice, posjećivale invalide, porodice poginulih boraca, poplavljena područja gdje smo dovezle šleper hrane. Zatim, rađeni su projekti borbe protiv nasilja u porodici, borbe za ravnopravan položaj muškaraca i žena,  te projekti za bolji položaj žena“, prisjetila se Desanka Rađević, predsjednik Udruženja „Žena i porodica“ Gradiška.

Udruženje u Gradišci broji 64 člana, mjesni odbor u Podgradcima 30 a mjesni odbor u Novoj Topoli 25 članova. Slavka Vasiljević aktivni je član već 15 godina i, kako kaže, to je čini veoma ponosnom.

„Angažovana sam na različitim poslovima u okviru Udruženja. Međutim, ono me oplemenjuje na drugi način. Osjećam da sam dio grada, dio sredine na razne načine“, rekla je Vasiljevićeva.

Tokom 25 godina ostvarene su brojne saradnje sa udruženjima iz regiona. Jedno od njih je i Udruženje „Ženska alternativa“ iz Sombora, koje postoji 19 godina, a sa Udruženjem iz Gradiške sarađuju četiri godine.

„Zbližio nas je zajednički rad, sličan profil aktivnosti, isti osjećaj za posao, dužnost i ljude. Značajna nam je svaka prilika u kojoj se možemo podržavati“, istakla je Jadranka Radojčić, predsjednik Udruženja „Ženska alternativa“ iz Sombora.

Na svečanoj akademiji učestvovali su glumci Narodnog pozorišta Republike Srpske, grupa „Biser“, te brojni gosti iz Gradiške.

Udruženje „Žena i porodica“ Gradiška trenutno realizuje projekat „Nasilje u porodici“, pod pokroviteljstvom Grada Gradiška, u okviru kojeg će biti organizovana posjeta žena iz ruralnih područja Policijskoj upravi Gradiška i Centru za socijalni rad. Takođe, u okviru aktivnosti obilježavanja 25. godišnjice rada, održan je okrugli sto na teme: Rad nevladinih organizacija i Položaj žena u porodici i društvu.

Info+ kablovski kanal