Vremenska prognoza

subota, 16 jun 2018 13:34

Udruženje „Duga“ uspostavilo saradnju sa „Djecom svjetlosti“ iz Banjaluke

Udruženje roditelja djece sa autizmom „Duga“ iz Gradiške ozvaničilo je saradnju sa Udruženjem „Djeca svjetlosti“ iz Banjaluke.

Udruženje „Duga“ uspostavilo saradnju sa „Djecom svjetlosti“ iz Banjaluke

U Dnevnom centru  „Mi smo dio vas“ potpisan je memorandum o saradnji, a stručnjaci iz Banjaluke razgovarali su sa roditeljima djece sa autizmom. Za gradiško Udruženje ova saradnja predstavlja veliki korak naprijed, jer je njihov rad prepoznala organizacija od javnog interesa u RS.

„Ovo nam puno znači jer ćemo imati podršku od eminentne organizacije, čiji rad podržava i predsjednik RS“, naglasio je Saša Kasagić, predsjednik Udruženja „Duga“ Gradiška.

„Naše Udruženje je prije dvije godine proglašeno za udruženje od javnog značaja. Dobili smo zadatak od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS da stupimo u kontakte sa drugim udruženjima koja se bave djecom sa autizmom. Ovo je naš prvi sastanak, a u buduće planiramo zajedno da se borimo za veća prava djece, za bolje inkluzivno obrazovanje, itd“, istakla je Olivera Davidović Knežević, stručni saradnik Udruženja „Djeca svjetlosti“ Banjaluka.

Udruženja roditelja djece sa autizmom u RS aktivno rade na podizanju svijesti o ovom razvojnom poremećaju, i nastoje da pomognu djeci i osobama sa autizmom.

Iz gradiškog Udruženja „Duga“ najavljuju da će u predstojećem periodu omogućiti još bolje tretmane djeci sa autizmom, ali i djeci sa drugim poteškoćama u razvoju.

„Udruženje će proširiti usluge i trajanje tretmana kod terapeuta. Djeca koja su bila na čekanju sada će dobiti punu podršku logopeda i psihologa, kao i kroz razne radionice za djecu i roditelje. Zahvalan sam KP „Vodovod“ iz Gradiške i Predsjedniku Republike Srpske koji su nam ovo omogućili svojim donacijama od po 5000 KM“, rekao je Kasagić.

Nataša Grujičić, majka dječaka sa autizmom kaže da njenom sinu tretmani itekako pomažu.

„Zadovoljna sam članstvom u Udruženju, puno nam to znači. Napredak je veoma vidljiv“, rekla je Grujičićeva.

Na području opštine Gradiška registrovano je ukupno 13 djece sa autizmom. Podršku stručnjaka dobijaju u Dnevnom centru „Mi smo dio vas“.

Info+ kablovski kanal