Vremenska prognoza

utorak, 26 novembar 2013 14:55

Učestalo nasilje nad ženama

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 25. novembra. Tada se više nego ikad govori o zlostavljanju ove populacije koje je učestalo.

Učestalo nasilje nad ženama

Žene u RS najčešće bivaju žrtve partnerskog nasilja i to njih čak 39,6 odsto. Ljiljana Gvozden predsjednik Komisije  za društveni položaj žena i ravnopravnost polova kaže da su podaci koji govore o ženama žrtvama nasilja alarmantni.

„Imamo podatak da 58,4 posto žena koje su bile žrtve fizičkog nasilja nisu svjesne da su bile žrtve. 73,2 posto žena smatra da nisu bile žrtve psihičkog nasilja, iako jesu“ dodala je Gvozdenova.

Najčešći oblik nasilja je pshičko, mada postoji i fizičko, seksualno i ekonomsko. Žene koje su pretpile bilo koji oblik nasilja za pomoć se mogu obratiti policiji,ali i pozvati besplatan telefonski broj 1264 na koji je moguće prijaviti slučajeve nasilja u porodici. „Naša lokalna zajednica jedna je od rijetkih koja za sigurnu kuću u Banja Luci iz budžeta svake godine izdvaja 6000 KM“, navela je Gvozdenova. Nasilje nad ženama se može spriječiti mijenjanjem stavova javnosti i duboko ukorijenjenih patrijarhalnih normi ponašanja, jer mnoge misle da su rođene da bi trpile nasilje.

„Mi ćemo u ovih 16 dana aktivizma posjetiti nekoliko mjesnih zajednica na području opštine, gdje ćemo sa  ženama razgovarati o problemima nasilja nad ženama i mjerama koje je potrebno preduzeti za spriječavanje ove pojave” rekla je  Ljiljana Gvozden, predsjednik Komisije za društveni položaj žena i ravnopravnost polova.

Globalna kampanju 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama traje od od 25. novembra do 10. decembra. U tom periodu važno je da se spomene da živimo u svijetu nasilja, mada bi o tome trebalo govoriti tokom cijele godine.

Info+ kablovski kanal