Vremenska prognoza

četvrtak, 11 april 2019 11:24

Učeničkom praksom do stručnijeg kadra

Tehnička škola Gradiška dobar je primjer kako treba da funkcioniše obrazovna ustanova u smislu srednjeg stručnog obrazovanja, zaključila je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske, Natalija Trivić, nakon posjete ovoj školi i firmi „Tikt manufaktura“.

Učeničkom praksom do stručnijeg kadra

„Ono što je važno, a što je škola prepoznala je da od samog početka školovanja do kraja mora da osposobi učenike koji će po završetku srednje tehničke škole imati zaposlenje, od uvođenja prakse u privrednim subjektima, što je primarni cilj obrazovnog sistema u RS. Dakle, da edukujemo ljude koji će po završetku srednje škole, ukoliko se odluče za srednja stručna zanimanja, odmah imati mogućnost za zaposlenje“, izjavila je Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture RS.

„Tehnička škola ima kvalitetnu saradnju sa više firmi u Gradišci kroz obavljanje učeničke prakse. Prije svega to su „Tikt manufaktura“ i PMP „Jelšingrad“. Nastojimo da ta praksa bude i plaćena. Dobro je i što većina tih učenika nakon završetka školovanja, nalazi sebi zaposlenje u tim firmama“, naveo je Vlado Tomić, direktor Tehničke škole Gradiška.

U „Tikt manufakturi“ učenici koji pohađaju praksu zadovoljni su stečenim znanjem, a zadovoljan je i poslodavac.

„Praksa mnogo znači, pošto u školi još uvijek nemamo dodira sa CNC mašinama jer radimo opšte mašinstvo. Kroz praksu sam stekla toliko iskustva da bih sada znala na mašini da nešto uradim“, objasnila je Mihaela Mandić, učenica drugog razreda Tehničke škole.

„Mislim da iz godine u godinu dobijamo sve bolje kadrove“, rekao je Krešimir Bodrožić, vlasnik „Tikt manufakture“.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske pokrenulo je inicijativu da se u svim lokalnim zajednicama formiraju privredno-obrazovni savjeti, koji bi doprinijeli boljim upisnim politikama.

 

Info+ kablovski kanal