Vremenska prognoza

sreda, 22 april 2015 14:32

Učenici u Turjaku obilježili Dan planete zemlje

Učenici područne Osnovne škole iz Grbavaca i centralne turjačke škole “Vuk Stefanović Karadžić”obilježili su 22. april,  Dan planete zemlje.

Učenici u Turjaku obilježili Dan planete zemlje

Oni su izradili 200 platnenih vrećica, koje su kasnije podijelili. Sve su to uradili u sklopu manifestacije “Zelena revolucija” koja je ove godine održana na temu “Reci ne plastičnim vrećicama”.

Učenici su zajedno sa učiteljicama proteklih mjeseca dana vrijedno radili na pripremi ovog projekta. Osim što su izrađivali platnene vrećice 11 učenika iz Grbavaca snimilo je i edukativni film. “Htjeli smo da pošaljemo ove godine poruku pod motom “Za moju jedinu planeticu, molim platnenu vrećicu”. Naš ovogodišnji projekat se sastoji iz dva dijela. Prvi se odnosio na oslikavanje platnenih vrećica gdje su učenici pokazali svoju kreativnost i u tome su učestvovali i roditelji. To smo proširili na centralnu školu i druge područne škole. Drugi dio projekta odnosio se na podjelu platnenih vrećica u prodavnice i tržne centre” rekla je učiteljica Biljana Gajić.

Iako je turjačka škola po broju učenika najmanja na području opštine Gradiška, uvijek se trudi da obilježi značajne datume, kao što je 22. april. Direktorica škole Biljana Barać kaže da će povodom Dan planete zemlje organizovati još neke aktivnosti.  “Predviđeno je čišćenje i uređenje okoline škole i sadnja cvijeća” dodala je direktorica.

Ovo nije prvi put da su učenici grbavačke škole pokazali kako se treba ophoditi prema prirodi i šta raditi na očuvanju zdrave sredine.Dan planete zemlje obilježavaju već pet godina. “Tradicionalno pripremamo priredbe, sadimo cvijeće, voće, tako da se naš rad i trud već vidi” istakla je učiteljica Gajić.

Osim u Turjaku, Dan planete zemlje obilježava se i širom svijeta sa ciljem da se skrene pažnja građanima na značaj očuvanja prirode i sprječavanja negativnih posljedica po životnu sredinu.

Info+ kablovski kanal